Cand incepem diversificarea alimentatiei?

La un anumit moment alimentatia sugarului trebuie diversificata, chiar daca acesta este alimentat exclusiv natural, artificial sau mixt, deoarece laptele matern sau formulele de lapte, nu mai sunt suficiente pentru buna dezvoltare a sugarului. Diversificarea alimentatiei este momentul in care cel mic primeste pentru prima data alimente solide in plus fata de alimentatia lui obisnuita care cuprindea doar lapte, dar nu oricum, ci cu lingurita.

Specialistii nu au definit o varsta pentru introducerea alimentelor solide, dar sunt mentionate cateva aspecte despre momentul oportun, specific fiecarui copil:

  • cel mic este capabil sa mentina pozitia capului si gatului foarte bine, sa poata practic sa execute miscari de intoarcere ale capului, sa poata  sta sprijinit in scaunul de masa
  • sa fi disparut reflexul de protruzie a limbii, reflex pe care il au toti nou-nascutii si sugarii sanatosi care ar fi facut ca orice aliment introdus in gura sa fie impins cu limba afara;
  • stie sa mestece si sa inghita alimente solide;
  • sa manifeste oarecare interes pentru mancarea adultilor 
  • sa-si fi dublat greutatea de la nastere (aspect de asteptat in jurul varstei de 4 luni)
  • sa aiba un program regulat de somn, fara numereoase treziri nocturne 

In Romania si nu numai, de-a lungul vremii diversificarea a fost inceputa extrem de devreme, inca de la 2-3 luni, in general pediatrii recomandau sucul de fructe ca prim aliment. O viziune complet gresita si atacata de majoritatea forurilor medicale din Europa sau din lume, care au ajuns la concluzia ca este complet nesanatos si cu urmari chiar dramatice inceperea diversificarii alimentatiei unui sugar inainte de varsta de 4 luni.

Sunt numeroase dezbateri despre exact momentul optim al diversificarii, daca sa fie la 4 sau la 6 luni. Realitatea este ca nu exista un moment zero din care copilul este sigur pregatit, ceva gen: „ieri nu era si incepand de astazi este”. Fiecare sugar se dezvolta in ritmul propriu si implinirea unei anumite varste, precum si presiunile, sa le recunoastem, facute de ceilalti membri ai familiei pentru inceperea alimentatiei cu solide nu trebuie sa determine un start precipitat. Copilul trebuie observat si daca macar o parte din criteriile mentionate anterior sunt indeplinite putem lua in consideratie inceperea diversificarii.

Multa vreme s-a crezut necesara amanarea inceperii diversificarii pana dincolo de 6 luni, crezandu-se ca in acest fel scade incidenta alergiilor alimentare ulterioare. Cu toate acestea studiile efectuate in USA si publicate in 2008 de catre Comitetul National pentru nutritie, alergii si imunologie au aratat ca nu exista o legatura semnificativa intre amanarea incepereii diversificarii dincolo de 6 luni si scaderea numarului de alergii alimentare.

diversificarea

Inceperea diversificarii este un moment care trebuie adaptat fiecarui copil in parte, fara graba, cu rabdare si cu un sfat din partea pediatrului care urmareaste sugarul de la nastere se poate lua cea mai corecta decizie.

Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *