În jurul vârstei de 9-10 luni bebeluşul începe să devină conştient de corpul său şi dobândeşte o oarecare autonomie. Se deplasează singur, pe două picioare sau de-a buşilea, se ţine de mobile şi remarcă orice persoană care intră la el în cameră. E momentul să începi să-i arăţi care sunt limitele. Iată cum să îl faci să te asculte.

Autoritate-bebe-relatii-cu-parintii_SOLUTII

Specialiştii spun că la 9 luni, iar la modul general înainte de 2 sau trei ani, copilul înţelege când îi spui “nu” dar nevoia lui de a experimenta predomină.

Cum să îi fixezi limitele

E aproape o iluzie să crezi că cel mic va respecta regulile, dar asta nu te împiedică să îi impui nişte limite. Oricât de mic este, chiar dacă nu înţelege, este bine ca în mod sistematic să impui reguli copilului, atunci când face rău unui alt semen sau unui animal sau când distruge ceva. În rest, totul depinde de răbdarea şi timpul pe care părinţii îl dedică educaţiei.

Cum îl faci să respecte regulile?

–      Cea mai simplă regulă pentru a-l împedica pe cel mic să ajungă într-o situaţie periculoasă este să previi acest comportament evitând tentaţia. Ascunde sau pune departe de el obiecte fragile (le poţi depozita în dulapuri suspendate) şi împiedică accesul la spaţiile care sunt periculoase dacă nu eşti lângă el (ţine uşa închisă sau pune un obstacol).

–      În cazul în care ai decis să-i interzici anumite lucruri asigură-te ca toţi cei care se ocupă de copil vor face la fel şi înarmează-te cu răbdare. Când îi spui “nu”, fă-o pe un ton calm, dar ferm, având mereu aceeaşi atitudine pentru ca bebeluşul să înţeleagă gestul. Nu trebuie să cedezi nici să faci pe supărata. După ce ai impus nişte interdicţii, de câte ori le respectă, ai grijă să îl feliciţi.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *