caperele
Foto: pizzaweb.be

Nu se cunoaşte cu exactitate originea arbustului Capparis spinosa, dar se presupune că ar putea fi nativ de la tropice și, ulterior, naturalizat la clima bazinului Mediteranean.

Planta este prezentă în aproape tot cercul țărilor Mediteraneene, pe pantele muntoase, fiind inclusă în compoziția floristică a celor mai multe dintre ele.

Capparis spinosa este o plantă perenă cu frunze rotunde, cărnoase și flori mari de la alb la alb-roz. Este cunoscută pentru bobocii comestibili ai florilor (numiţi capere), deseori folosiţi drept condiment, și fructul (boabe de capere). Alte părți ale plantei sunt folosite în produsele medicinale și în cosmetice. Acestea se conservă fie în ulei, fie se murează în oțet sau sare.

Cu toate că originea plantei este învăluită în negura timpului, aceasta era cunoscută şi întrebuinţată încă din antichitate. Grecii antici considerau caperul mai mult un condiment decât o vegetală. Dioscoride, medicul grec, autorul cărţilor „Despre materia medicală”, recomanda adeseori cataplasme cu frunze de caper împotriva umflăturilor pielii.
În Bizanţ, planta era cunoscută şi sub denumirea de „evorekton”, adică plantă aperitivă, fiind folosită la sosurile pentru mâncărurile cu peşte şi carne. Numele i se trage de la faptul că bizantinii serveau capere pe o felie de pâine cu ulei de măsline, oţet şi miere.
În evul mediu, infuziile de caper erau considerate afrodisiace şi uşor tonice.
Caperele au fost introduse în America Centrală de spanioli şi apar în câteva mâncăruri mexicane care au păstrat un caracter european, evitând ingredientele specifice Lumii Noi. Cu toate astea, caperele nu sunt foarte populare în afara Europei, deşi fructele murate ale câtorva specii din Asia centrală sunt ocazional folosite în Afghanistan, Pakistan şi India de nord-vest, cu acelaşi scop.

În prezent, caperul se cultivă în Cipru, Grecia (unde se consumă și fructul de caper și frunzele acestuia), Franța, Italia, Spania, Algeria şi Iran.

Bobocii de capere sunt bogaţi în mangan, magneziu, fier, calciu, cupru, arginină ( aminoacid excelent pentru dezvoltarea copiilor în creştere), vitaminele A, B2, K, niacin şi fibre.

Caperele sunt sărace în calorii, cca 21-23 calorii/100gr., dar puternic antioxidante, datorită fitonutrienţilor şi vitaminelor esenţiale pe care le conţin.

capere 1
Foto: supertoinette.com

 

Beneficiile consumului de capere:

 1. protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare.
 2. împiedică celulele cancerigene să se înmulţească în organismul afectat, sau stopează expansiunea tumorilor specifice cancerului de prostată, cancerului pulmonar, cancerului cervical, leucemiei.
 3. stimulează circulația sângelui, și înnobilează calitatea vaselor de sânge.
 4. previne constipația, ajută la eliminarea toxinelor din organism, datorită conținutului mare de fibre.
 5. îmbunătățește apetitul.
 6. ajută la întărirea oaselor și a dinților.
 7. previne apariția diabetului, echilibrând nivelul de zahăr din sânge.
 8. reduce riscul formării cheagurilor de sânge.
 9. ajută în diverse diete şi cure de slăbire.
 10. îmbunătățește vederea.
 11. previne apariţia bolilor specifice sistemului digestiv.
 12. menţine buna funcţionare a procesului de coagulare a sângelui.
 13. încetineşte procesul de îmbătrânire.
 14. tratează iritațiile de la nivelul pielii, roșeața, punctele negre.
 15. îmbunătăţeşte funcţionarea circulaţiei sangvine.
 16. menţine buna funcţionare a procesului de dezvoltare, întărire şi alungire a oaselor (în special la copiii în dezvoltare).
 17. ameliorează durerile de stomac și flatulența.
 18. stimulează creșterea părului şi circulația la nivelul scalpului.
 19. ajută în lupta împotriva bolilor de origine bacteriană, a inflamaţiilor epidermei, a varicelor.
 20. hidratează în profunzime, sunt benefice în special pentru tenul uscat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *