Carambola-sau-fructul-stea
Foto: foodstory.ro

Se presupune că acest fruct își are originea în Sri Lanka și Moluccas, dar a fost cultivat în Asia de Sud-Est și Malaezia de peste 300 de ani.

Dacă este tăiat în felii printr-o secționare transversală, acest fruct are forma unei stele. Forma sa cu 5 colțuri este unică și a dat naștere la multe legende. Pe Insula Java, carambola este considerat un simbol spiritual. Cele cinci creste ale carambolei sunt traduse adesea ca cele cinci porunci tabu: să nu fumezi opium, să nu bei, să nu joci jocuri de noroc, să nu furi și să nu faci adulter! 

Există două sortimente de carambola, unul dulce și altul acru. Sortimentul dulce este cultivat în special în China iar cel acru, în special în India. Fructele sortimentelor dulci sunt, în general, mai mici și de culoare verzuie chiar și când sunt coapte, în timp ce fructele sortimentelor acre, au o culoare galben aprins și sunt translucide.

Aroma fructului pornește de la foarte acru, la ușor dulce și are gustul unei mixturi între mere, ananas și kiwi.

În bucătăria indiană floarea de carambola este utilizată ca mirodenie, iar frunzele sunt considerate legume, având un gust asemănător cu spanacul.

 

Carambola este o sursă bogată de vitamina C, iar 50 de grame din acest fruct conțin o cantitate echitabilă de vitamina B și vitamina A. De asemenea este și o sursă bogată de antioxidanți și fibre alimentare.

Din cauza acidul oxalic prezent în componența lui, trebuie evitat de persoanele care au probleme renale.

Carambola
Foto: baixaki.com.br

 

Beneficiile consumului de carambola:

  1. benefic pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru prevenirea răcelilor. 
  2. reduce tensiunea arterială.
  3. are efect antimicrobial, luptând cu succes împotriva bacteriilor precum E coli şi Salmonella.
  4. efect antipiretic (scade febra).
  5. reduce colesterolul.
  6. dezvoltă pofta de mâncare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *