Care este numărul ideal de copii pentru o familie fericită?

0

foto: pinterest.com

Care este numărul ideal de copii pentru o familie fericită?
foto: pinterest.com

Marea majoritatea a noastră visăm la o casă plină, animată, cu mulţi copii. Multora însă ne este teamă că nu vom face faţă, că este şi aşa destul de greu cu un singur copil. Cu doi pare deja o aventură prea mare, dacă înmulţim cu 2 tot ceea ce se întâmplă când avem un singur copil. Iar de la doi copii în sus, deja nici nu ne mai putem gândi…pentru că pare aproape imposibil.

Cu toate acestea, un studiu realizat recent de cercetătorii de la catedra de Psihologie şi Ştiinţe Sociale a Universităţii Edith Cowan, a relevat faptul că familiile în care există cel puţin patru copii sunt cele mai fericite familii.

Cum este posibil acest lucru? Conform studiului, copiii din familiile numeroase au învăţat să fie mai responsabili la vârste mai fragede, au o mai mare încredere în forţele proprii, au o perceptivă mai bună asupra propriei persoane, ştiu să treacă mult mai uşor peste situaţiile dificile şi au relaţii sociale mai bune cu cei din jur.

Copiii proveniţi din familii numeroase au învăţat să aibă grijă unii de ceilalţi, cei mici au modele în fraţii mai mari, cei mari au grijă de cei mai mici, iar lucrul acesta îi ajută mult pe părinţi care devin mult mai relaxaţi, având posibilitatea să se concentreze şi la alte lucruri importante în afară de grijă permanentă pentru copil, ceea ce le conferă o mai mare încredere în propriile lor persoane, dar şi în proprii copii şi o detaşare de care părinţii unui singur copil beneficiază.

Mai mult decât atât, concluzia studiului a fost că părinţii cu patru sau mai mulţi copii s-au declarat cei mai mulţumiţi din toate punctele de vedere, indiferent de presiunile la care sunt expuşi sau de nivelul cheltuielilor.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au studiat timp de cinci ani, sute de familii aflate în diverse situaţii: mame sau tati singuri, soţi cu un singur copil, soţi cu mai mulţi copii şi soţi de acelaşi sex.

Australianaca Bronwyn Harman, cea care a condus acest proiect, susţine că „toată lumea ar trebui să se relaxeze. Pentru copii chiar nu e important tipul de familie”, pentru ei nu contează care este vârstă sau orientarea sexuală a părinţilor, veniturile familiei, numărul membrilor familiei sau poziţiile lor sociale. Pentru copii cele mai importante valori rămân timpul petrecut în familei, şi atunci când familia este numeroasă este lesne de înţeles că nu duc lipsă de aşa ceva, relaţiile pe care aceştia le au cu membrii familiei şi, mai cu seamă, dragostea pe care o primesc în sânul familiei.

După cei cinci ani de studiu, concluzia la care a ajuns dr. Bronwyn Harman, a fost că părinţii cu patru sau mai mulţi copii s-au declarat cei mai mulţumiţi din toate punctele de vedere, în vreme ce taţii singuri sunt cei mai nefericiţi, indiferent de numărul copiilor avuţi.  Australianca a mai adăugat că „Există această percepţie cum că mamele ar fi adevăraţii părinţi, pe când taţii sunt doar un fel de ajutor. Lumea nu înţelege nici acum, în 2015, că şi taţii sunt părinţi care au la fel de multă responsabilitate pentru copiii lor”.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *