Care este rolul tatălui?

De obicei tatăl se suprapune cu imaginea autorităţii şi uităm de importanţa lui în dezvoltarea copilului. Chiar dacă ei apar după serviciu, rolul lor s-a modificat considerabil în ultimii ani. Iată care este rolul taţilor în ziua de azi.
Mult timp s-a considerat că doar mama este indispensabilă pentru buna dezvoltare a copilului. Se ştie însă că în prezent rolul tatălui este departe de a fi secundar şi că în afara figurii autoritare tradiţionale el exercită o influenţă pozitivă asupra întregii personalităţi a copilului şi acest lucru se întâmplă încă de la o vârstă fragedă.
Tatăl omul negru
În secolul trecut, psihologia atribuia în mod esenţial tatălui rolul de reprezentant al legii. El este cel care împiedică simbolic ca relaţia fuzională dintre mamă şi bebe să nu se prelungească mai mult decât este necesar. De asemenea, îi oferă copilului deschiderea către lume. Tatăl încarnează şi transmite copilului reguli care îi vor permite să dobândească forţă de caracter, putere de control, sens moral şi dorinţă de afirmare pozitivă a sinelui. Figura tradiţională a tatălui se situează, deci, alături de autoritate şi joacă un rol important în socializare.
Model de identificare
E, de asemenea, stabilit faptul că tatăl joacă un rol important în construirea identităţii sexuale a copilului. Pentru băiat este un model de identificare: cel căruia el va încerca să-i semene. Pentru fete este un fel de model ideal al sexului opus, cel pe care va încerca să-l regăsească după pubertate.
În această perspectivă clasică mama este cea care aduce copilului de vârstă mică afecţiune şi prezenţă activă; tatăl nu prea are nici un rol în perioada vârstei foarte mici. Funcţia lui este doar simbolică, iar prezenţa lui afectivă nu este considerată inspensabilă când copilul este foarte mic. E important însă ca tatăl să existe în gândul şi în cuvintele mamei, spunând copilului că pe lume există şi tatăl care are nevoie de atenţie şi afecţiune. Dar vremurile s-au mai schimbat…
Modelul zilelor noastre
Rolul tradiţional acordat tatălui este depăşit în zilele noastre în multe familii. Bărbatul din cuplu, legat de lumea exterioară, cu funcţie economică, şi femeie casnică cu funcţie afectivă nu prea se mai regăsesc întoate familiile moderne.
Cuplul a evoluat, chiar dacă nu în mod pozitiv. Femeile s-au impus mult în domeniul muncii, al carierei, iar bărbaţii au început să se implice din ce în ce mai mult în îngrijirea copilului: pregătesc masa, ajută la baie, îşi iau chiar şi concediu de paternitate… Multe femei nu mai acceptă reducerea la maternitate, iar bărbaţii sunt din ce înc e mai înclinaţi să renunţa la puterea paternă. Ceea ce poate avea consecinţe negative asupra dezvoltării copilului, în special a băieţilor.