Care este următorul pas după alăptare?

Cu toţii ştim că nimic nu se compară cu laptele matern şi beneficiile sale, fiind dintotdeauna cel mai bun aliment pentru copii, putând fi numit “standardul de aur” pentru nutriţia bebeluşilor.

Atunci când alăptezi, nu doar creezi cea mai strânsă legătură emoţională care poate există, ci îi oferi puiului tău cel mai natural şi mai complet aliment pe care îl poate primi. Bogat în elemente nutritive, proteine şi grăsimi esenţiale pentru creşterea normală a bebeluşului, laptele matern mai are şi calitatea extraordinară de a se adapta nevoilor fiecărei etape de dezvoltare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă alăptarea exclusivă până la vârstă de 6 luni şi începerea diversificării după această vârstă, continuând în paralel şi alăptarea cât mai mult timp posibil.

Odată încheiată alăptarea, cel mai bun înlocuitor al laptelui matern este laptele de creştere şi nu laptele de provenienţă animală, cum am putea fi tentaţi să credem. Şi asta deoarece laptele de vacă, de exemplu, nu doar că este sărac în mineralele şi vitaminele de care copilul are nevoie, ci şi pentru că are un conţinut mult prea ridicat de proteine, fapt ce îi poate afecta ficatul şi rinichii.

Răspunzând nevoilor nutriţionale ale fiecărei etape din dezvoltarea copilului, laptele de creştere are o compoziţie echilibrată. Conţinutul optim de proteine limitează aportul proteic total în alimentaţie, fiind binecunoscut faptul că un aport crescut de proteine poate duce la un risc crescut de obezitate mai târziu. Totodată, proteinele din laptele de creştere conţin aminoacizii necesari pentru o creştere sănătoasă.

Mixul cuprinzător de minerale şi vitamine asigură nivelul adecvat de micronutrienti, în special al fierului, esenţial pentru dezvoltarea cognitivă, precum şi un nivel corespunzător de calciu şi vitamina D pentru oase puternice şi dinţi sănătoşi.

„Două mese a câte 250 ml de lapte de creştere asigură copiilor 70% din necesarul zilnic de calciu şi zinc şi peste 60% din necesarul zilnic de fier. Acest lucru este diferit în cazul copiilor la care cele 2 mese sunt reprezentate de laptele de vacă, necesitând suplimentarea cu fier, zinc sau calciu pentru un aport nutriţional complet. Laptele de creştere conţine deja toate vitaminele şi mineralele necesare celor mici pentru o dezvoltare armonioasă”, declară dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Clinică de Pediatrie Medicover, în cadrul conferinţei susţinute de Nestle, „Mama ştie reţeta creşterii sănătoase”, cu rolul de a informa mamele referitor la nevoile nutriţionale ale copiilor după vârstă de 1 an.

Pentru că micuţul tău să crească sănătos, ai grijă ca nutriţia lui din cele mai importante zile, primele 1.000, să fie una adecvată.
Care este următorul pas după alăptare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *