sâmbătă,noiembrie 27, 2021

foto: thestar.com

Tinerii din generaţia de azi riscă să dezvolte o dependenţă de ecranele televizorului şi calculatorului, care ar putea să ţină toată viaţa, avertizează  specialiştii.

Un studiu derulat în Marea Britanie, pe o durată de 30 de ani, arată că acei copii care îşi petrec serile uitându-se la televizor au şanse foarte mari că mai târziu să aibă un stil de viaţă sedentar şi multiple probleme de sănătate.

Care sunt cele mai grave efecte ale televizorului asupra copiilor?
foto: thestar.com

Studiul arată că modalitatea de petrecere a timpului liber în perioada copilăriei poate influenţa sănătatea individului de-alungul vieţii.

Copiii care petrec mult timp în faţa televizorului vor avea parte  de modificări hormonale sau efecte asupra atenţiei şi puterii de concentrare, şi au toate şansele de a devină adulţi sedentari şi cu diverse problem de sănătate.

Potrivit studiului amintit, peste 80% dintre participanţii care petreceau mai mult de trei ore zilnic în faţa televizorului la vârstă matură, fuseseră acei copii iubitori ai emisiunilor tv. Iar aceşti adulţi aveau o stare de sănătate slabă sau chiar proastă, cei mai mulţi fiind supraponderali sau chiar obezi.

Mulţi părinţi folosesc tehnologia pe post de dădacă, iar la sfârşitul unei zile încărcate de muncă, mulţi părinţi preferă să aşeze copilul pe o canapea în faţa televizorului, pentru a-l ţine ocupat şi a le da lor răgaz să se odihnească. Aceşti părinţi, pe lângă factorul emoţional implicat, acela al abandonului în faţă televizorului, îşi condamnă copiii la o viaţă marcată de probleme de sănătate, cum ar fi: obezitate, diabet, colesterol ridicat, hipertensiune arterială, lipsa de atenţie, tulburări de somn şi chiar autism.
Iar oamenii de ştiinţă avertizează că acest obicei reprezintă pentru cei mici, startul pentru un stil de viaţă ce îi va urmări pentru totdeauna.

Totodată, prezenţa televizorului în dormitorul copiilor reduce timpul de somn total. Iar reducerea timpului de somn total are efecte negative asupra stării de sănătate fizice şi mentale a copiilor.

Aşadar, televizorul nu are ce să caute în camera copilului, iar utilizarea lui de către copii trebuie să fie moderată, spre deloc la cei mici, şi cu măsură la cei mai mari, încercând să înlocuiască tot mai mult această activitate pasivă de privit la televizor cu activităţi mult mai active, mai antrenante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *