Care sunt considerate cele mai importante lecţii de viaţă pe care părinţii trebuie să le dea copiilor lor

Care sunt considerate cele mai importante lecţii de viaţă pe care părinţii trebuie să le dea copiilor lor
foto: ct.iscute.com

Un studiu recent realizat în Marea Britanie, la care au participat 2000 de părinţi, arată care par să fie cele mai importante lucruri pe care un copil trebuie să le înveţe în primii săi ani de viaţă.

Iar conform dailymail.com, 80% dintre părinţi consideră că cei mici trebuie să înveţe în primul rând să spune “te rog frumos” şi “mulţumesc”.

Următoarele clasate în topul celor mai importante lucruri pe care copiii trebuie să le înveţe, sunt respectul pentru cei mai în vârstă (75%) şi maniere alese la masă (73%).

Din sursa citată aflăm că cercetătorii au întocmit o întregă listă cu lucruri importante pe care părinţii ar trebui să îi înveţe pe micuţii lor. Iar această lista cuprinzătoare totalizează 59 de lecţii de viaţă.

În topul lucrurilor importante din educaţia copiilor se află şi învăţarea celui mic să spună mereu adevărul (72%), să nu vorbească cu străinii (69%), să aibă o ingienă dentară corespunzătoare (67%).

Lista cuprinde şi o serie de învăţăturile practice pe care părinţii le pot oferi copiilor lor: înotul (50%), legarea şireturilor (37%), dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase (35%) sau cum să prepare o prăjitură (17%).

De asemenea, sunt foarte importante următoarele lucruri: tratarea celor din jur cu bunătate, respectarea mediului înconjurător şi a animalelor.

Conform acestui studiu, există şi persoane, şi nu puţine (24%) care consideră că învăţăturile despre viaţă ar trebui să fie doar datoria mamei, în timp ce 71% consideră totuşi că în procesul de educare trebuie să fie prezenţi ambii părinţi.

Există totodată şi un procent de 51% dintrer părinţi care consideră că aceste abilităţi ar trebui învăţate de la profesorii din şcoli, 57% acuzând faptul că nu găsesc timpul necesar pentru a-l dedica învăţării celor mici.

Numai un procent de 6% dintre părinţii chestionaţi consideră că însuşirea unor abilităţi practice le poate fi de ajutor în viaţă, şi doar 4.5% spun că studiile academice sunt cu adevărat importante pe termen lung.

Psihologul Donna Dawson se arată surprinsă de rezultatele studiului, ea declarând că “ este interesant că primele 3 lucruri pe lista de priorităţi sunt cele legate de comportamentul copiilor şi modul în care copilul este perceput de ceilalţi”. Ea mai susţine că părinţii sunt îngrijoraţi deoarece copii vor fi văzuţi prost de actre ceilalţi, iar cauuza principală este defapt anxietatea părinţilor.

Un purtător de cuvânt al Chessington World of Adventures Resort, cei care au comandat acest studiu, a declarat că acesta a fost realizat pentru a descoperi care sunt adevaratale valori pe care părinţii pun accent.

Dar chiar dacă ei se arată încântaţi de faptul că principalele lecţii de viaţă pe care părinţii consideră că ar trerbui să îi înveţe pe cei mici sunt să fie bun şi să se poarte frumos, eu aş zice că ar trebui totuşi să fie îngrijorător faptul că adevăratele valori ale personalităţii copiilor nu sunt defapt deloc importante pentru părinţii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *