Care sunt primele semne ce ne anunţă că trebuie să mergem la cardiolog cu cel mic?

foto: healthtap.com

Cele mai des întâlnite afecţiuni la copii sunt malformaţiile congenitale de cord. Anual se nasc peste 1.200 de copii cu această afecţiune. Unele dintre pot fi chiar mortale, dacă nu se intervine în primele 24 de ore de la naştere.
Dr. Cristina Olteanu, medic primar cardiologie cu atestat de ecocardiografie şi cardiologie pediatrică, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, a explicat pentru doctorulzilei.ro, că există şi o patologie legată de anumite modificări ale ritmului cardiac, precum şi boli de inimă cauzate de infecţii virale şi microbiene, iar din nefericire, nu toate malformaţiile congenitale de cord sunt identificate şi diagnosticate în timp util.
Nu toate maternităţile sau spitalele îşi permit să aibă un cardiolog pediatru, în Bucureşti fiind numai şase asemenea specialişti, care deservesc şi pacienţii din sud-estul ţării.
La Spitalul Grigore Anexandrescu, anual sunt trataţi peste 25.000 de copii suferinzi, Dr Olteanu lucrând aici de peste 16 ani.
Primele semnale de alarmă le tragem atunci când:
– sugarul prezintă oboseală la supt,
– culoarea pielii sale nu este în regulă, având o tentă de albastru pe care o vedem în starea de repaus şi care se poate accentua la plâns,
– atunci când copilul nu ia bine în greutate, trebuie să ne atragă atenţia pentru că poate fi vorba de o malformaţie cardiacă,
– în cazurile în care bebeluşul transpiră excesiv (de la efortul de supt),
– dacă are o respiraţie dificilă, o mişcare foarte amplă a toracelui, înseamnă că depune efort pentru a respira,
– dacă are acea bătaie a aripilor nasului.
– prezenţa balansului toraco-abdominal.
Atunci când vorbim de copii de vârstă mai mare, primele semne de îngrijorare sunt:
– oboseală prezentă la diverse activităţi fizice,
– bătăi rapide sau neregulate ale inimii,
– dureri în zona toracelui, a sternului.
Malformaţiile congenitale de cord (anomalii structurale) pot avea cauzeze multiple. Sindroamele genetice se asociază cu malformaţii cardiace, de exemplu peste 50% din pacienţii suferinzi de Sindromul Down au şi malformaţie cardiacă.
Alte cauze posibiler, ar putea fi diversele medicamente pe care le ia mama în timpul sarcinii, diabetul sau alte afecţiuni ale mamei purtătoare, fumatul (chiar şi pasiv), infecţiile din timpul sarcinii, din care unele pot să treacă nediagnosticate, cum ar fi rubeolă.
„Există şi malformaţii congenitale de cord la care corecţia trebuie făcută până la o anumită vârstă, pentru că, dacă se depăşeşte această limită de vârstă, pacientul devine inoperabil, în condiţiile apariţiei unor modificări ireversibile, care nu mai pot fi corectate chiar dacă se intervine. Avem şi astfel de situaţii: pacienţi care nu au ajuns să fie diagnosticaţi din diverse motive sau poate şi din cauza întârzierii în a găsi un centru care să-i primească au ajuns în stadiul de a fi inoperabili. Este cazul pacienţilor care au hipertensiune pulmonară (HTAP) severă, secundară unor malformaţii netratate, care nu au putut beneficia însă de o intervenţie corectoare. Aceşti pacienţi rămân într-un tratament medical cronic. Viaţa lor se scurtează semnificativ şi calitatea vieţii lor e afectată”, mai relatează dr. Olteanu pentru sursa citată.