Care va fi înălțimea copilului tău

Fiecare părinte se întreabă cât de înalt va fi copilul său când va deveni adult, indiferent că este fată sau băiat. Evident, răspunsul nu poate fi unul exact, dar ne pot ajuta statisticile. Mai exact există formula Tanner. Nu uita, însă, că sunt și alți factori care pot influența talia finală a copilului tău.

Iată cum poți afla talia finală a copilului, după formula Tanner, care se bazează pe înălțimea părinților.

Pentru băiat: talia mamei (în cm) + talia tatălui (în cm +13) împărțit la 2

Pentru fată: talia mamei (în cm) + talia tatălui (în cm – 13) împărțit la 2

De exemplu, talia unui băiat a cărui mamă măsoară 167 cm, iar tatăl are 176 cm este: (167+176+13) împărțit la 2 = 178 cm.

Atenție însă! Acest rezultat este doar statistic. Pot interveni diverși factori, ceea ce explică că în cadrul aceluiași cuplu, copiii vor avea înălțimi diferite. Se estimează că un copil atinge talia țintă a părinților în două treimi din cazuri. Faptul de a avea părinți înalți nu este o garanție absolută că și copiii vor fi la fel de înalți.

masuratoare

Vârsta osoasă

Se mai poate prevedea înălțimea copilului pornind de la talia sa din așa-numita perioadă osoasă. Marja de eroare este cu atât mai mare cu cât copilul este mai mic în momentul predicției, fiindcă există o mare diferență între vârsta civilă și cea osoasă.

Cum se măsoară vârsta osoasă? Creșterea unui copil se oprește când toate cartilajele se calcifiază, fenomen care survine la 18 ani la băieți și la 15 ani la fete. Într-adevăr, în absența cartilajului de creștere, celulele nu se mai pot diviza și osul, deci, nu se mai poate alungi. Gradul de calcifiere este ușor vizibil la o radiografie. De obicei se compară radiografia încheieturii mâinii stângi cu o radiografie de referință.

O întârziere de creștere osoasă înseamnă că vârsta osoasă este inferioară celei staturale. Adică, un copil cu o talie mică care are 2 ani de întârziere osoasă are, în teorie, încă doi ani în plus pentru a crește. În acest caz întrârzierea osoasă poate constitui un avantaj: el poate prinde din urmă acest decalaj de talie, crescând mai mult timp decât ceilalți.

Ce poți face?

În toate cazurile trebuie să te adresezi medicului. Doar acesta poate evalua dacă vârsta osoasă lasă un anume potențial. Astfel se pot depista eventuale anomalii sau dereglări care pot fi corectate dacă sunt depistate la timp.

De obicei specialiștii se află în spitalele de endocrinologie. După cum se știe, glandele cu secreție internă influențează foarte mult procesul creșterii. Înainte de vârsta de 10 ani se poate interveni.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *