Carţile stimulează intelingenţa celor mici

0
Carţile stimulează intelingenţa celor mici
foto: whattheflicka.com

30 de minute de lectură zilnic sau 30 de minute de colorat. Iată cum vă pregătiţi micuţul să înveţe mai repede pentru perioada şcolară. Este cel mai util exerciţiu în primii ani de viaţă şi singura modalitate să vă determinaţi copilul să fie încântat de cărţi şi să nu i se pară, ulterior, o corvoadă.

De citit puteţi să îi citiţi de când sunt bebeluşi foarte mici, abia pe la un an însă puteţi să îi citiţi poveşti, iar el chiar să vă asculte.

Iar de pe la un an şi jumătate, după ce nu mai duce absolut orice la gură, îi arătaţi cum se colorează o carte, dar numai sub strictă supraveghere. Din păcate, la o vârstă mică, hârtia poate să i se pară delicioasă şi e foarte uşor să se înece.

Obişnuindu-l de mic cu această îndeletnicire şi cu ideea că o carte este o activitate distractivă, când va ajunge la şcoală, nu va asocia cărţile doar cu temele pentru acasă.

În plus, mai sunt o mulţime de beneficii dacă savuraţi alături de copil o poveste sau dacă îi sunteţi ajutor la mânuirea creioanelor colorate. În primul rând, relaţia dintre voi este plăcută şi facilă – cu alte cuvinte vorbiţi pe limba lui.

Apoi dezvoltaţi creativitatea copilului din primii ani de viaţă, dar şi capacitatea acestuia de exprimare. Orice tip de carte îl ajută pe prichindel să gândească şi să reuşească să se concentreze, iar mai târziu să înveţe sistematic noţiunile noi.

Cartea de colorat sau cea de poveşti îl pot învăţa despre valoare prieteniei cu alte persoane de vârstă lui sau cu adulţi.

Şi ajutându-l să aleagă o carte potrivită vârstei, îl ţineţi departe de calculator cât mai mult timp, fără să îi impuneţi acest lucru. De altfel puteţi să înlocui sau cel puţin echilibra timpul petrecut în faţă televizorului sau pe internet cu varianta tipărită a informaţiilor.

Dacă pentru cel mic ar fi potrivit să aleagă o carte de colorat în timpul zilei, când e foarte activ, cartea de poveşti devine o opţiune foarte potrivită pentru seară.

Dacă seara creaţi o rutină prin citirea unei cărţi de poveşti, copilul va înţelege că este un moment special al zilei. Şi credeţi-mă, este cu mult mai bine decât un desen înainte de culcare. Din toate punctele de vedere. Atât pentru dezvoltarea sa, cât şi ca activitate pentru voi în relaţia părinţi-copii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *