Cartofi suedezi copţi

Ingrediente:
- 4 cartofi mari
- 4 căţei de usturoi
- 300g brânză cheddar
- 100g bacon sau şuncă
- 2 linguri ulei de măsline
- rozmarin
- sare
- piper
- 2 cepe verzi
- 4 linguriţe de smântână
Mod de preparare:
Cartofii se spală bine fără să se cureţe de coajă şi se aşează pe un tocător. Fiecare cartof se taie în felii cât mai subţiri, fără a secţiona cartoful până la capăt, formând practic astfel un acordeon.
Apoi se aşează toţi într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt.
Într-un bol se amestecă uleiul cu rozmarinul, sarea, piperul şi usturoiul pisat şi cu această combinaţie se stropesc cartofii, având grijă să pătrundă şi între pliuri.
Se dau la cuptor aproximativ 30 de minute, până când devin arămii la suprafaţă şi uşor crocanţi.
Atunci se scot de la cuptor şi se pun felii subţiri de brânză Cheddar din loc în loc. Feliile de bacon sau şuncă se aşează şi ele în tava de copt, pe lângă cartofi, pentru a deveni uşor crocante. Sau se pot rumeni într-o tigaie de Teflon, fără să necesite să folosiţi ulei. Se introduce din nou tava la coptor şi se lasă câteva minute până se topeşte brânza.
Feliile de bacon se taie în bucăţele mici şi se presară peste cartofi.
Se ornează cu smântână şi ceapă verde.