sâmbătă,noiembrie 27, 2021

Cartofii noi, o sursă esenţială de energie

Cartofii noi
Foto: jejardine.org

Au apărut cartofii noi! Sunt foarte sensibili, se deshidratează şi se alterează uşor aşa încât este indicat a se cumpăra în cantităţi mici şi a se găti imediat.

Deoarece în coaja cartofilor noi se găsesc cele mai mari cantităţi de minerale, vitamine şi nutrienţi atât de necesari organismului în această perioadă, nutriţioniştii recomandă să-i spălăm bine cu un burete şi să-i gătim cu tot cu coajă.

Cartofii noi preparaţi sub orice formă se gătesc mult mai repede decât cei vechi, sunt gata în aproximativ 10-15 minute.

În comparaţie cu cei vechi, cartofii noi au mai multă apă şi mai multe fibre, mai multe proteine şi mai puţini carbohidraţi. O sută de grame de cartofi noi au 75 de calorii, 1,7 grame de proteine, 17,1 de grame de carbohidraţi, 0,3 grame de grăsimi şi 1,8 grame de fibre.

Un cartof copt asigură 15% din necesarul zilnic de fibre pentru organism (atât de eficiente pentru sănătatea intestinelor şi digestiei). În acelaşi timp, 100 grame de cartofi copţi reprezintă 21 % din doza zilnică recomandată de vitamina B6.

Pentru că pământul rămas pe coajă îi protejează, este indicat atunci când cumpăraţi, să nu fie gata spălaţi. Stratul de pământ care îi acoperă îi fereşte de razele soarelui care le poate altera compoziţia, dar şi o parte din mineralele, vitaminele şi nutrienţii pe care îi conţin cartofii noi.

 

Consumul de carbohidraţi complexi, precum cartofii noi, oferă multă energie şi previne gustările nesănătoase. Consumaţi fierţi sau copţi, cartofii noi sunt o sursă esenţială de energie.

 

Cartofii noi conţin cantităţi foarte mari de vitamina C, sunt bogaţi în vitamina B, acid folic şi minerale esenţiale precum potasiu, magneziu şi fier.

 

Beneficiile consumului de cartofi noi:

  1. protejează organismul împotriva radicalilor liberi şi stimulează sistemul imunitar.
  2. ajută la reducerea tensiunii arteriale.
  3. protejează pancreasul împotriva creşterilor bruşte ale glicemiei şi secreţiei de insulină.
  4. reduce hipertensiunea.
  5. ajută în dieta de slăbire, aceştia având un număr mai mic de calorii decât cartofii obişnuiţi şi totodată stimulând saţietatea.
  6. reduce nivelul de colesterol din sânge.
  7. măştile cu cartofi calmează împotriva arsurilor solare.
  8. protejează sistemul cardiovascular şi inima.
  9. reduce colesterolul „rău”.
  10. măştile cu cartofi hidratează şi luminează pielea.
  11. protejează stomacul şi intestinele, calmând simptomele de gastrită şi ulcer.
  12. ajută la regenerarea celulară a sistemului nervos.
  13. măştile cu cartofi reduc ridurile şi liniile de expresie.
  14. creşte energia în organism şi alungă starea de oboseală, accelerând metabolismul şi arderile.
  15. protejează de cancerul de colon.
  16. sucul de cartofi calmează aciditatea stomacală, gazele şi digestia.
  17. protejează arterele de sânge şi reduce numărul unor molecule care favorizeză inflamarea arterelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *