Studiile recente arată că alăptarea se recomandă să se facă la cerere, de câte ori îi este foame bebelușului și nu după un anumit orar, cum se practică și în anumite maternități de la noi si au program să se alăpteze din 3 în 3 ore.

Având în vedere că este vorba despre nou-născuți, alăptarea la program nu respectă nevoile copiilor si nici nu e de natură să ajute prea mult din punctul de vedere al instalării lactației și al deprinderii mamei și a bebelușului cu alăptarea.

Copil alaptat

Nu trebuie să alăptezi bebelusul non-stop! Lasă-i timp micutului să digere laptele pe care l-a consumat, iar sânilor tăi oferă-le repaos pentru a produce din nou lapte.

Supturile sunt determinate de dorința bebelușului. Trebuie să ținem cont că până la vârsta de 3 luni, stomacul bebelușilor are dimensiuni reduse, deci poate stoca laptele  în cantități mici. În plus, cel puțin în prima lună de  viață, nou născutul obosește  repede, adoarme înainte de a se fi săturat. Dacă la aceasta se adaugă si un san cu mamelonul prea mare sau insuficient format, sau problema canalelor infundate, suptul devine si mai dificil pentru cel mic. Asadar, mesele dureaza mult, cu pauze de motaiala.  Calitatea laptelui nu este aceeasi la inceputul si la sfarsitul suptului. Laptele de inceput este mai lichid, aproape transparent, contine mai multa lactoza si nu tine de foame pentru mult timp. Trebuie totuși să fim atenți ca intervalele dintre mese să nu fie prea scurte – sub o oră, dar nici prea lungi – mai mult de 6-7 ore.

În cazul meu, am alăptat la cerere, în prima lună de viață intervalul orar era de aproximativ 3 ore jumătate – 4 ore, iar apoi (până șa 6 luni) s-a stabilizat cât de cât – avea 5 mese pe zi, iar seara ultima masă era la orele 23,00 si dormea până la 5.30-6.00 dimineața. Deși inițial m-am alertat ca nu cumva să se deshidrateze pe timpul nopții, având un interval mai mare de somn, am avut parte de un pediatru care mi-a explicat că acesta este ritmul puiului meu și nu trebuie să-mi fac griji că-mi va cere mâncare atunci când e cazul. Așa s-a și întâmplat!

Dacă producția de lapte este mare, există riscul ca bebelușul să se sature înainte de a fi apucat să sugă laptele de mijloc, alb sau alb-galbui, mai gros, cu conținut de lactoză mai mic și procent mai mare de grăsimi. În acest caz, bebelușului îi va fi foame mai repede. In plus, lactoza din laptele de la inceputul suptului favorizeaza fermentatia si baloneaza, de aceea ar fi bine ca la fiecare supt copilul sa fie pus sa goleasca un san, in loc sa fie mutat – prea devreme – de la un san la celalalt.

In primele saptamani, mama poate fi tentata sa puna copilul la san ori de cate ori acesta plange. Totusi, bebelusii nu plang mereu de foame. Daca a trecut mai putin de o ora si jumatate de la ultima masa, este probabil ca cel mic sa planga din cu totul alt motiv.

Multi bebelusi plang cand sunt prea obositi sau doar pentru ca vor companie. Instinctiv, suptul ii linisteste, dar nu este recomandat ca bebelusul sa fie tinut tot timpul la san.

Important de știut e că uneori bebelușii pot suge mai mult, alteori mai puțin. Ca și în cazul nostrum – uneori ne este mai foame, alteori nu. Trebuie să învățăm să ne cunoaștem copiii,

Bebelușul tău și-a făcut singur programul de supt? Cand a redus numarul meselor de noapte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *