Cât de periculoase pot fi banalele muşcături de ţânţari

foto: img.webmd.com/

Cât de periculoase pot fi banalele muşcături de ţânţari
foto: img.webmd.com/

Înţepăturile de ţânţari sunt extrem de deranjante. Pruritul pe care îl generează este de-a dreptul insuportabil, mai ales pentru copii care ajung să îşi facă adevărate răni.

Acesta însă nu este din păcate cel mai mare pericol pe care îl reprezintă muşcăturile de ţânţari. Mai mult decât inflamaţiile, mâncărimile, uneori chiar durerile provocate de aceste mici înţepături, pot apărea adevărate reacţii alergice. Iar şi mai grav, ţânţarii pot transmite virusuri, bacterii, paraziţi, precum şi o serie de boli grave.

Pericolul este cu adevărat unul ridicat, mai ales atunci când vorbim de copii care au un sistem imunitar în plină formare, motiv pentru care trebuie să acorzi atenţie sporită muşcăturilor acestor insecte mici.

Potrivit statisticilor, peste 1 milion de oameni îşi pierd viaţa anual în întreagă lume din cauza bolilor transmise de ţânţari: malarie, febră galbenă, encefalită, virusul West Nile, febra dengue şi multe altele.

Este adevărat, majoritatea cazurilor provin din zonele cu o climă tropicală. Din nefericire însă, nici zonele temperate nu mai sunt ferite de aceste pericole.

Schimbările climatice la nivel global, la care asistăm cu toţii în ultimii ani, aduc după sine şi răspândirea unor astfel de boli la nivel global. Prin urmare, chiar şi în România, s-au înregistrat diverse cazuri grave, chiar decese, cauzate de înţepăturile de ţânţari.

Se pare că ţânţarii sunt atraşi în special de persoanele de sex masculin, de femeile gravide, sau de persoanele având grupa sanguină 0.

Dacă într-o zonă invadată de ţânţari va veţi afla în preajma unor astfel de persoane, veţi putea observa că sunteţi vizibil ocoliţi. Din nefericire, şi copii reprezintă o ţintă atrăgătoare pentru ţânţari.

Prin urmare, înainte de a pleca la parc, înarmaţi-vă neapărat cu tot ce aveţi nevoie pentru a-i feri pe micuţi de muşcăturile lor: crème, brăţări, sprayuri special concepute în acest sens.

O varianta mult mai sănătoasă şi chiar mai ieftină de a-i proteja pe copii, dar şi pe noi adulţii, sunt uleiurile esenţiale de eucalips, citronella, lavandă, rozmarin.

Acesta au un puternic miros, uşor înţepător, care nu le place deloc ţânţarilor. Ei preferă misorurile dulci, de aceea evitaţi să folosiţi produse cosmetice cu astfel de mirosuri, înainte de a pleca la parc, sau în zone unde ştiţi că există pericolul să fiţi invadaţi de micii zburători.

În plus, evitaţi hainele închise la culoare şi optaţi pentru cele mai deschise, care nu sunt la fel de “atrăgătoare” pentru ţânţari.

Dacă aţi fost muşcaţi de ţânţari, evitaţi să vă scărpinaţi, întrucât rănile se pot suprainfecta. Folosiţi loţiuni sau crème mentolate, pentru a estompa pruritul.

Dacă sesizaţi şi alte simptome cum ar fi erupţii cutanate severe, prurit exagerat, extinderea zonei afectate, febră, greţuri, vărsături, mergeţi de urgenţă la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *