bio fara chimicale alergii natural copii-cu-alergiiSuntem asaltaţi zilnic de chimicale: din mâncare, mediu, haine, produse cosmetice. Practic, în fiecare clipă intrăm în contact (intern sau extern) cu substanţe chimice. Dintre acestea, cele mai multe fiind nocive pentru organismul nostru. Produsele bio par a fi salvarea. Dar cât de bio sunt ele cu adevărat?

Ce este un produs bio

Teoretic, un produs bio trebuie să se supună unor exigenţe elaborate de mai multe organisme internaţionale. Pe scurt, trebuie să conţină 10% din ingredientele obţinute din agricultura biologică, să nu utilizeze substanţe poluante pentru care există suspiciuni de toxicitate. Procentajul de ingrediente naturale nu contează, de aceea, foarte multe produse bio conţin multe ingrediente chimice. Foarte multe cosmetice bio nu conţin etichete speciale, recunoscute, fiindcă acest demers implică nişte costuri suplimentere. De aceea este foarte greu să găseşti adevăraţii fabricanţi de produse bio, preocupaţi de calitatea produselor şi de mediu şi să-i deosebeşti de cei care aplică un logo verde pe produse şi folosesc un ambalaj natural. Un minimum de garanţie oferă, totuşi, o etichetă bio recunoscută.

Produsele bio – mai sigure pentru pielea copiilor

Regulile unui produs cosmetic bio interzic utilizarea substanţelor arătate cu degetul pentru efectele lor nefaste asupra sănătăţii copilului pe termen lung: parfumuri, filtre solare, parabeni. Acestea perturbă activitatea glandelor endocrine, influenţând sistemul hormonal şi pot produce malformaţii sau disfuncţionalităţi ale aparatului sexual sau chiar infertilitate. Cu toate astea, ingredientele respective sunt înlocuite de altele, nu mai puţin nocive: cu alcool (foarte toxic şi el) cu rol conservant, cu coloranţi sau uleiuri esenţiale (care pot produce alergii), în loc de parfum.

16-22

Ce e de făcut?

După cum am spus eticheta bio asigură doar o primă selecţie, dar nu garantează securitatea produsului. Când te aflii la raionul bio nu trebuie să cumperi cu ochii închişi, chiar dacă eşti într-o farmacie. Mai ales pentru epiderma celor foarte mici, care este încă în formare şi atât de fragilă şi permeabilă. Pentru a găsi cele mai bune produse alege gamele specifice pentru bebe care sunt cele mai simple, adică conţin cât mai puţine ingrediente. Citeşte cu atenţie eticheta şi evită-le pe cele care conţin alcool, uleiuri esenţiale sau coloranţi. Să ştii că ingredientele sunt menţionate mereu în ordinea importanţei. Produsele ambalate în flacoane tip pompă garantează o mai bună conservare, fără adăugare de produse chimice (vin mai puţin în contact cu mediul, deci se păstrează mai bine). Nu întotdeauna un produs scump este şi mai bun!

Fii atentă şi la produsele naturale!

Unele pot conţine alergeni pentru cel mic: proteinele din grâu, susan, arahide. Dacă foloseşti ulei de migdale sau unt de karite, ai grijă să fie pur, fără pesticide, deci bio.

 

Tu ce produse bio foloseşti? Ce recomanzi altor mămici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *