O cercetătoare americană s-a amuzat, făcând un mic test care consta din a stabili câte bacterii se află pe jucăriile a trei copii de vârste diferite. Iată ce a descoperit.

bacterii

Obiectele studiate au fost: jucăriile din plastic ale unui copil de 1 an, ursulețul de pluș, avionul din plastic și un joc video al unui copil de 4 ani , telefonul mobil și jocul video al unui preadolescent.

Pe locul întâi, cu 450 de bacterii detectate s-a aflat girafa din plastic pe care bebe o rodea. Pe locul secund, cu 150-200 de bacterii se afla telefonul mobil. Iar pe locul trei jocul video al copilului de 4 ani, cu 90 de bacterii.

Cercetătoarea nu a fost surprinsă de aceste rezultate, afirmând că toți oamenii pun mâna pe mobil de nenumărate ori în timpul zilei. Astfel transferăm acestuia încontinuu bacteriile de pe mâni. La fel este și cu jocurile video.

Dar, a fost mirată că nu a detectat nici o bacterie pe ursulețul de pluș, cu care cel mic dormea în fiecare noapte. În opinia cercetătoarei este mai greu să depistezi bacteriile din țesături, fiindcă ele se atașează puternic în fibrele acestora, spre deosebire de jucăriile din plastic. Aceasta este explicația surprinzătoarei observații.

Departe de a trage concluzii serioase din acest mic test, cercetătoarea subliniază că suntem înconjurați și locuiți de milioane de bacterii, dintre care multe contribuie la sănătatea noastră. Prezența unor bacterii pe o jucărie nu este deci sinonimă cu bolile. Iată de ce, adesea, un exces de igienă poate fi nociv, favorizând apariția alergiilor, de exemplu.

În concluzie nu este necesar să cureți jucăriile de acasă în fiecare zi. Dacă o jucărie este murdară, e suficient să o speli cu apă și săpun, spune cercetătoarea. De asemenea, spălatul mânilor este metoda cea mai bună de a diminua expunerea copiiilor la bacterii, nefiind necesară dezinfectarea.

 

Statistică microbi

Centrul pentru Controlul Bolilor din S.U.A. a realizat o statistică după ce au prelevat probe și au analizat mostrele din mai multe locuințe. Printre aceste analize se află și următoarele obiecte:

  •  Masa de înfășat sau scaun bebe: circa 100 bacterii pe cm2
  •  Oliță copil – aproximativ 100 bacterii pe cm2
  • Telefon fix – aproximativ 150 bacterii pe cm2
  • Telefon mobil – cam de 180 bacterii bacterii pe cm2
  • Telecomenzi – aproximativ 40 bacterii pe cm2
  • Tastatura și mouse computer – în jur de 30 de bacterii pe cm2 fiecare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *