Cauze posibile ale halenei

Ştiai că mirosul neplăcut al gurii, numit, halenă, poate fi şi semnul unei maladii serioase. Mulţi oameni au această problemă, dar unii nu îşi dau seama. Află ce poate produce halenă şi ce ai de făcut ca să o elimini.

Probleme buco-dentare. Gingivita sau parodontita. Este o inflamaţie a gingiei, cauzată de prezenţa bacteriilor care se infiltrează în os sau la nivelul rădăcinii dintelui şi îl atacă. Ca să o rezolvi e nevoie de o bună igienă buco-dentară. Spală-te cel puţin de două ori pe zi şi mergi periodic la stomatolog!

Şi limba încărcată poate cauza halenă. Partea de deasupra limbii, fiind prost irigată de salivă, poate duce la putrefaţia bacteriilor existente. Foloseşte o periuţă pentru limbă sau un duş bucal.

Tratează-ţi cariile sau abcesul. Du-te din vreme la control, fiindcă cariile incipiente nu dor. Dacă ai vreo infecţie, trateaz-o!

Aciditatea gastrică. Cei care suferă de reflux esofagian au şi halenă. Evită să mănânci seara târziu şi apoi să te culci. Ai nevoie de un consult ORL pentru a examina coardele vocale. După un tratament se rezolvă problema. Mai pot fi şi alte afecţiuni cauzate de hiperaciditate: ulcerul, gastrita, esofagita.

Probleme ORL. Poţi avea probleme cu amigdalele sau cu sinusurile. În final, netratate, duc la apariţia unui miros urât. Consultă un specialist care îţi va aplica tratamentul adecvat.

Tratamente cu medicamentele. Anumite medicamente pot duce la uscarea gurii. De obicei antihistaminicele, antidepresivele, cele pentru scăderea tensiunii arteriale. Saliva, printre altele are şi rol de spălare a cavităţii bucale, deoarece conţine substanţe antibacteriene. Consumă citrice care sporesc producerea de salivă.

Ficatul încărcat poate determina şi el apariţia halenei. Dacă ai probleme cu ficatul, mănânci mai gras, eşti obosită, consumi multe proteine, funcţiile ficatului sunt perturbate. Azotul eliberat în timpul digestiei nu mai este eliminat şi urcă înapoi în stomac, ieşind în zona bucală. Consumă multe legume şi fructe bogate în glucide de calitate. Evită proteinele animale în exces (carne, ouă, peşte, brânzeturi). Redu alcoolul şi tutunul!

Ciclul premenstrual. Şi această perioadă lunară poate determina o halenă temporară, din cauza modificărilor hormonale. În timpul menstruaţiei creşte şi producţia plăcii dentare care duce la proliferarea bacteriilor. Schimbările hormonale influenţează şi flora intestinală şi încarcă răsuflarea cu sulf. E nevoie, deci, de o igienă sporită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *