Ce anunţă greutatea prea mică la naştere a bebeluşului

foto: galleryhip.com

Greutatea la naştere a bebeluşului este foarte importantă. Cei care au o greutate sub 2.5 kg, indiferent dacă este născut la termen sau nu, sunt consideraţi copii cu greutate sub limita normală.
Chiar dacă eşti mai minionă sau mai slăbuţă, o greutate sub cea indicată, anunţă anumite probleme avute în sarcină.
Fie alimentaţia ta a fost deficitară, scăzută în nutrienţii esenţiali, fie ai suferit de o anemie de care poate nici nu ai avut cunoştinţă.
O altă cauza importantă mai poate fi o eventuală afecţiune de care suferi, gen: astm, probleme cardiace.
Bineînţeles, naşterile premature, sub 37 de săptămâni sunt şi ele printre principalele cauze ale greutăţii sub limita ale copiilor.
Vârstă mamei poate fi ea definitorie în dezvoltarea intrauterină a fătului, mamele foarte tinere, adolescente, prezentând un risc crescut de a aduce pe lume un copil subponderal
În cazul sarcinilor multiple, care de cele mai multe ori nici nu sunt duse până la termen, se întâmplă adesea că bebeluşii să se nască cu o greutate mică.
Stresul şi depresia în sarcină pot fi şi ele posibile cauze ale greutăţii scăzute la naştere.
Totodată fumatul în timpul sarcinii, printre alte efecte nedorite asupra fătului, poate avea şi acest efect, al dezvoltării insuficiente a bebeluşului.
Un bebeluş născut cu o greutate sub media normală, poate întâmpina diverse dificultăţi: de la deficienţe de respiraţie la naştere, la probleme neurologice, precum hemoragie intraventriculară (sângerări în interiorul creierului) sau probleme gastro-intestinale.
Bebeluşii născuţi cu o greutate sub 2.5 kg, pot să dezvolte diverse afecţiuni cardiace sau forme de diabet. De aceea este foarte important, ca odată cu trecerea anilor, să nu ajungă în extrema cealalată şi să devină supraponderali, ceea ce le-ar afecta şi mai mult situaţia.
De aceea părinţii care au un bebeluş aflat sub greutatea normală, este bine să nu se lase tentaţi de biberonul cu lapte, ci să insiste să îi ofere laptele matern, sau mai târziu să nu înceapă să îl supra-alimenteze sau să îi dea vitamine pentru sporirea poftei de mâncare. Ei vor recupera uşor-uşor minusul de greutate faţă de ceilalţi copii. Dar procesul acesta trebuie să fie natural, lent, respectând o evoluţie normală, un grafic adaptat şi raportat la greutatea de pornire. Procesul nu trebuie nici grăbit, nici forţat.
Cum îţi poţi ajută bebeluşul?
- Alăptează la cerere bebeluşul, acesta este unul dintre cele mai indicate lucruri pe care le poţi face pentru a îl ajuta să crească şi să fie sănătos. Nu îi suplimenta mesele dându-i formulă sau cereale de bebeluşi.
- Nu începe diversificarea înainte de 6 luni, decât dacă chiar nu reuşeşti să îl alăptezi exclusiv.
- Ţine-i greutatea sub supraveghere, apelând la serviciile medicului pediatru, care îţi va spune când şi dacă este cazul să te alarmezi.
- Pe măsură ce creşte în vârstă, oferă-i o dietă echilibrată, bogată în nutrienţi esenţiali, scăzută în zahăruri, grăsimi, alimente procesate şi îmbogăţite sintetic.
- Nu te panica chiar dacă este mai slăbuţ decât ceilalţi. Important este ce mănâncă, nu cât mănâncă, să fie activ şi sănătos, nu “gras şi frumos”, să aibă o evoluţie constantă şi naturală, nu să crească „într-un an cât alţii în 3”.
Cum poţi să previi astfele de probleme?
Având o alimentaţie echilibrată şi bogată pe timpul sarcinii, stând departe de temerile că vei lua excesiv în greutate. Pe de altă parte asta nu înseamnă că trebuie să mănânci cât doi. Nu cantitatea alimentelor este importantă, ci calitatea. Oferă-i celui mic şansa să se dezvolte sănătos şi armonios în burtica ta!
Mergi periodic la vizitele prenatale şi monitorizează ce se întâmplă cu cel mic, astfel încât medicul să poată depista la timp eventuale disfuncţii de creştere ale fătului!
Nu uita să duci un stil de viaţă sănătos, fără alcool, fără fumat, fără nopţi pierdute, fă multe plimbări şi exerciţii uşoare speciale pentru gravide!
Oferă-ţi şansa de a naşte un bebeluş fără probleme!