La vârsta de 5 ani copilul tău ar trebui să ştie să se descurce şi să fie o companie agreabilă. Este vârsta la care tolerează mai bine frustrarea şi nu te acuză de orice greşeală. Iată care ar trebui să fie comportamentul lui.

Ce ar trebui să ştie la 5 ani

Acum te consideră suficient de pricepută şi vrea să fie ca tine sau ca tatăl lui, urmându-te în toate şi imitându-te. De aceea trebuie să fii un exemplu pozitiv şi să te străduieşti mai mult în această perioadă.

Este vârsta la care i se dezvoltă conştiinţa morală şi adoptă până la un punct anumite reguli pe care i le impui. Se poate dovedi chiar intransigent din acest punct de vedere. Înţelegând mai bine regulie, va avea mai puţină nevoie de prezenţa unui adult pentru a ştii ce are de făcut.

De altfel, el iubeşte jocurile pe bază de reguli şi, spre deosebire de perioada când avea 4 ani, nu vrea să le schimbe mereu. Ştie că trebuie să-şi aştepte rândul şi se arată cooperant când se joacă cu mai mulţi copii odată, dar poate fi destul de competitiv. La vârsta aceasta doreşte să-şi facă un prieten şi demonstrează abilităţi sociale, printre care acelea de dărui, de a împărţi şi de a primi. Se arată preocupat când un alt copil nu respectă regulile.

Sare, alunecă, urcă, coboară

Pe plan fizic copilul poate să sară coarda, să facă salturi pe distanţe scurte, să urce, să alunece, să se balanseze, să danseze păstrând ritmul unei melodii, să deseneze un personaj, să facă un puzzle de 7-8 piese. Se hrăneşte şi se îmbracă singur, se spală pe faţă, se încalţă, se urcă singur în maşină. Ştie culorile, formele, dimensiunile şi sensul cuvintelor stânga şi dreapta, ca şi depărtarea sau apropierea unui obiect.

Un limbaj mai clar

La această vârstă copilul vorbeşte aproape la fel de clar ca un adult şi cam 90% din ce spune este corect din punct de vedere gramatical. Este capabil să pronunţe corect aproape toate sunetele cuvintelor şi poate spune fraze sau descrie obiecte şi evenimente. De asemenea, poate explica cum se rezolvă o problemă simplă.

Păstrează o bună relaţie cu el

Chiar dacă a mai crescut, e important să îi consacri timp în fiecare zi, indiferent că stai cu el când face baie, că îi spui o poveste, că te joci sau că te plimbi cu el. Fă ca aceste momente să fie cât mai plăcute, acordă-i atenţia cuvenită, ascultă-l cu dragoste şi răbdare. Sunt momente care vor fi răsplătite mai târziu, când va fi mare.

Nu uita că fiecare copil are ritmul său propriu de dezvoltare. Sugestiile noastre sunt orientative. Nu e musai ca cel mic să intre într-un grafic. Aşadar, nu te impacienta. Dacă însă ţi se pare că cel mic nu evoluează cum trebuie, consultă medicul de familie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *