Copilul tău se vaită de dureri de stomac, dar nu prea ştie să spună exact ce probleme are. Poate fi o constipaţie, o stare gripală, o infecţie, sau nimic fiziologic. Cum afli, totuşi, ce are?

Ce-ascund-durerile-abdominale

La un copil, durerile abdominale sunt un simptom frecvent. În majoritatea cazurilor se traduc printr-o infecţie sau ceva pasager. Mai pot fi cauzate şi de o stare de agitaţie. Iată câteva situaţii şi ce ai de făcut.

Problemă digestivă. Când constipaţia este sursa durerii, îţi dai seama dacă cel mic nu a avut una sau două zile. Este cazul să îi modifici alimentaţia: poate îi dai prea multe proteine şi zaharuri rapide care nu prea au fibre. Suplimentează-i dieta cu fructe şi legume verzi şi redu cantitatea de carne, peşte, ouă precum şi biscuiţi sau dulciuri. Nu tolerează un aliment. Poate fi laptele de la micul dejun, dacă durerile apar dimineaţa după masă. Încearcă să înlocuieşti laptele cu un iaurt natural, de exemplu. Refuză mâncarea. Adesea anumite mese pot declanşa crize abdominale. Fie cel mic nu agrează felul de mâncare, fie îl forţezi să mânânce tot din farfurie. Ar fi bine să nu insişti şi să nu îl forţezi.

Are o infecţie. Durerile abdominale pot fi cauzate şi de o infecţie virală (gripă, angină, rinofaringită). Ganglionii prezenţi la nicelul stomacului se inflamează şi dau dureri. Copilul mai poate suferi de o infecţie intestinală, legată de gastro-enterită sau de tratamente cu antibiotice repetate într-o perioadă scurtă de timp. În acest caz consultă medicul.

Are paraziţi. Toţi copiii sunt purtători într-un fel sau altul de paraziţi. În general sunt suportaţi în majoritatea timpului, dar din când în când pot produce dureri abdominale. Oxiurile sau viermii sunt cei mai frecvenţi. Sunt destul de uşor de observat în scaunele celui mic, având forma unor filamente albe şi mobile. Produce mâncărimi la nivelul anusului. Tenia contaminează copilul prin carnea de vită prost gătită. Altele pătrund prin ingerarea ouălor de paraziţi, din pricina lipsei de igienă. În aceste situaţii ai nevoie de sfatul medicului.

Este stresat. Da, şi cei mici pot fi stresaţi. În acest caz, deşi nu are simptome de boală sau febră se plânge de stomac. Are doar o angoasă care se manifestă fizic prin dureri. Poate tatăl e plecat în delegaţie, sau nu vrea să doarmă la prânz, nu se simte bine la şcoală fiindcă s-a certat cu colegul de bancă etc. Soluţia este dialogul. Trebuie să afli ce îl face nefericit şi să-l ajuţi să depăşească momentul.

Cauze mai rare

Mai poate fi o migrenă. În acest caz mai apar şi alte dureri: de ochi, de nas, de tâmple.

O apendicită. În acest caz zona durerii este în partea dreaptă a abdomenului. Poate avea şi febră sau tulburări digestive (lipsa poftei de mâncare, vomă). Du-l la medic.

O ocluzie intestinală. De obicei apare noaptea. Durerea de stomac nu este însoţită de alte simptome specifice. Trebuie să mergi direct la spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *