Ce culoare a ochilor va avea cel mic?

0

Căprui precum ochii tatălui sau mai degrabă albastru de la mama? Sau poate chiar verde de la bunica? Mulți părinți sunt curiosi inca din perioada sarcinii să afle ce culoare vor avea ochii celui mic.  

ochii bebeluslor

Poate că ai, de asemenea, mi-ai cerut deja această întrebare. Cu toate acestea, a factorilor de care culoarea a ochilor este, de fapt dependentă? Ca multe alte lucruri este, de asemenea, culoarea ochilor de oameni genetice și care depinde de combinația gena care părinții lăsa moștenire copiilor lor.

Gene responsabile pentru culoarea ochilor

Desi, pana de curand, se stia ca doar o singura gena este responsabila pentru determinarea culorii ochilor conform modelului Davenport, se pare ca aceasta teorie este depășita. Culoarea ochilor este determinata de mai multe gene care nu au fost încă pe deplin decodate. S-au dovedit doar existența a două gene Bey2 (ochi caprui) și Gey (ochi verzi). Pe baza existentei acestor gene, geneticienii au dezvoltat un model care explica modul in care ochii copiilor devin albastri, caprui sau verzi. Se considera ca alela caprui este intotdeauna dominanta asupra celei albastre, astfel incat chiar daca o persoana este heterozigota pentru gena respectiva (adica are o alela caprui si una albastra), ea va avea ochi caprui. Gena gey are de asemenea doua alele, una verde si una albastra. Alela verde este dominanta asupra alelei albastre, dar este recesiva fata de alela caprui. Asta inseamna ca exista un rang de dominanta intre cele doua perechi de gene. Daca o persoana are o alela caprui si toate celelalte alele sunt albastre sau verzi, persoana va avea ochi caprui. Daca exista o alela verde si restul alelelor sunt albastre, culoarea ochilor va fi verde. Ochii albastri se obtin doar daca doate cele 4 alele sunt albastre în cazul în care Bey2 ambele alele de maro, precum și ochi albaștri, alele Gey de verde și are ochi albaștri.

Dominanta de culoare

Acest model explica mostenirea ochilor albastri, verzi si caprui, dar nu poate explica aparitia ochilor de culoare gri, alunie sau cu diferite pete de culoare. De asemenea, nu poate explica modul in care doi parinti cu ochi albastri pot da nastere unui copil cu ochi caprui sau de ce se modifica culoarea ochilor pe parcursul timpului. Acest fapt sugereaza ca mai exista si alte gene, ce urmeaza sa fie descoperite, care determina culoarea ochilor sau modifica exprimarea genelor cunoscute.  

Ochii deschisi la culoare au aceasta culoare pentru ca sunt mai putin pigmentati, in timp ce cei ochii mai inchisi la culoare au un continut mai ridicat de pigment. La nou-nascuti procesul de pigmentare al ochilor se finalizeaza aproximativ la varsta de 3 ani. In general, copiii cu tenul mai inchis se nasc si cu o culoare mai inchisa a irisurilor care de obicei ramane neschimbata. In cazul bebelusilor cu tenul deschis la culoare, la nastere, ochii sunt albastri sau cenusii si se schimba pe masura ce ei cresc.

Asadar, motivul pentru care culoarea irisului se schimba este pigmentarea. De aceea, nu este posibil ca daca un copil nu s-a nascut cu ochi albastri sau cenusii, sa ajunga sa aiba o astfel de culoare a irisurilor pe parcursul vietii. Albastru si cenusiu sunt cele mai putin pigmentate culori ale irisului. In majoritatea cazurilor, un copil ai carui parinti nu au ochii albastri va avea in cateva luni ochii caprui sau verzi. In timp ce genele pentru ochii albastri sunt recesive, mai exact aceasta culoare poate trece la caprui sau verde, celelalte niciodata nu vor trece in albastru.

Copiii pot avea orice culoare a ochilor, sigur ca sansele sunt mai mici pentru anumite culori care nu au nimic in comun cu ochii parintilor, dar sa nu uitam ca si parintii, la randul lor, mostenesc doua gene de la fiecare din parintii lor, si au in zestrea lor genetica, gene a multor generatii.

Pediatrul francez Edwige Antier a analizat cu atentie peste 400 de bebelusi si a observat un numar de caracteristici ale nou-nascutului, si in functii de aceste caracteristici putea prezice in proportie de aproximativ 80% din cazuri daca culoarea ochilor se va schimba. Apoi a pus la punct o metoda pe care o putea utiliza orice parinte care stia putin cum sa observe caractersiticile bebelusilor.

Pentru a putea prevedea inca de la nastere culoarea definitiva a ochilor bebelusului, cu o precizie cat mai mare, trebuie calculat ceea ce se numeste „indicele de pigmentare”. In chestionarul pus la punct de pediatrul Edwige Antier sunt mentionate urmatoarele caracteristici, in functie de care se putea stabili indicele de pigmentare:

  • culoarea parului
  • culoarea sprancenelor
  • egreta fruntii (este o pata rozalie care porneste intre sprancene la radacina nasului si urca in forma de triunghi catre frunte, pe linia mediana)
  • petele rozalii de pe pleoape (apar pe cele doua pleoape incepand de la radacina nasului)
  • pata rozalie de pe ceafa (se vede daca ridicati parul de la mijlocul cefei)

Probabil stiti ca ochii caprui reprezinta cea mai frecventa culoare a ochilor din lume, dar stiati ca ochii verzi sunt de departe cei mai rari? De fapt, mai putin de 2 procente din populatia lumii are ochii verzi.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *