Ce efecte poate avea pedeapsa fizică în dezvoltarea unui copil

Pentru a se dezvolta, cel mic are nevoie de sentimentul de securitate fizică şi psihologică. Dacă este pedepsit fizic copilul ar putea avea un sentiment de insecuritate. Pentru unii, bătaia poate avea consecinţe negative în dezvoltarea psihologică şi socială, susţin specialiştii.

Ce efecte poate avea pedeapsa fizică în dezvoltarea unui copil

Pedeapsa corporală nu este, în general, manifestarea unei lipse de dragoste sau ataşament, ci, mai degrabă, rezultatul unui sentiment de neputinţă. Anumiţi părinţi îşi altoiesc în zadar copiii, cu speranţa că astfel vor relua controlul situaţiei. De altfel, bătaia nici nu este o formă de disciplină eficace.

 

Consecinţe

După ce este pedepsit fizic copilul:

  • se poate considera rău şi fără valoare ceea ce poate duce la o scădere a stimei de sine;
  • învaţă că problemele pot fi rezolvate uzând violenţa fizică;
  • va asculta un timp. Pe termen lung însă, bătaia va sădi în el sentimente negative precum: teama, agresivitatea, dorinţa de răzbunare sau de revoltă şi dorinţa de a ocupa la rândul lui o poţiţie de putere;
  • va acumula în el teama şi furia care vor răbufni mai târziu. De aceea, un copil bătut în mod regulat riscă mai mult să devină violent cu colegii săi;
  • poate adopta un comportment defensiv vizavi de adulţii care-l înconjoară;
  • are un risc crescut de a deveni un adult violent.

Nu există niciun studiu care să demonstreze existenţa efectelor pozitive ale pedepselor corporale.

Cum să-l educăm fără să-l pedepsim fizic?

Tu eşti primul model al copilului tău. Influenţa pe care o exerciţi asupra lui se sprijină în primul rând pe calitatea relaţiei voastre. O relaţie bazată pe respect reciproc şi pe dragoste îl va determina pe cel mic să se responsabilizeze şi să aibă stimă de sine.

  • Pentru a-ţi exprima decepţia, nemulţumirea sau mânia, formulează-ţi clar dezacordul faţă de copilul tău. Nu aştepta până în ultimul moment să-ţi exprimi dezaprobarea faţă de el.
  • Aplică regula celor 3 R: retrage-te, respiră şi reacţionează, izolându-te câteva minute pentru a putea gândi corect, pentru a lua o pauză şi a te calma.
  • Lucrează în echipă cu celălalt părinte şi cu educatoarea copilului. Împărţirea experienţei şi a observaţiilor te va ajuta să cunoşti mai bine nevoile celui mic şi să-i înţelegi limitele şi să-i apreciezi calităţile.
  • Cere ajutorul unui specialist dacă nu reuşeşti să te înţelegi cu copilul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *