Ce este sindromul Rendu-Osler şi cum se poate ameliora şi cu ajutorul plantelor medicinale

sindromul Rendu-Osler
Foto: youtube.com

V-aţi gândit vreodată cum ar fi să sângeraţi aproape tot timpul? La cel mai simplu efort, la cea mai mică variaţie a presiunii arteriale sau pur şi simplu din senin? Cam asta se întâmplă în cazul bolii Osler-Weber-Rendu, o afecţiune a vaselor de sânge, care poate cauza hemoragii masive. Pur şi simplu, vasele de sânge ale celor care au această boală rară se rup foarte uşor, aparent inexplicabil. Această boală este ereditară.
Cauze

Boala fiind genetică înseamnă că a rezultat dintr-o anomalie a uneia sau a mai multor gene. Persoanele cu această boală pot dezvolta vase de sânge anormale numite malformaţii arterio venoase în mai multe zone ale corpului. Dacă acestea sunt pe piele, sunt denumite telangiectazii. Se pot dezvolta şi în alte zone ale corpului cum ar fi creier, plămâni, ficat sau intestine.

Simptome

Simptomele care pot apărea sunt: sângerări nazale frecvente la copii, pierderea sângelui în scaun, scaun de culoare închisă, convulsii sau accidente cerebrale vasculare inexplicabile, scurtarea respiraţiei, leziuni pe buze, limbă, mucoasa nazală, faţă, urechi, degete, unghii, albul ochilor şi la nivelul pielii, care pot sângera cu uşurinţă.

Tratament

Tratamentul este doar paliativ şi cuprinde, în afara tratamentului de urgenţă al hemoragiilor digestive şi cerebrale, corectarea anemiei prin prescrierea de fier şi distrugerea leziunilor hemoragice, pe măsură ce acestea apar, prin electrocoagulare. Prognosticul este în esenţă în funcţie de localizarea hemoragiilor.

Pentru ameliorare acestei afecţiuni se pot folosi şi plantele medicinale. Iată care sunt plantele şi cum să le foloseşti.

Anin: 1 linguriţă de coajă măcinată se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat datorită faptului că are mult tanin care este un astringent. De asemenea se pot face comprese sau chiar cataplasme cu ceaiul acesta de mai multe ori pe zi.

Castan: 1 linguriţă de coajă măcinată se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat datorită faptului că are mult tanin care este un astringent. De asemenea se pot face comprese sau chiar cataplasme cu ceaiul acesta de mai multe ori pe zi. Se mai pot folosi mugurii – 1 linguriţă de muguri se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern, 100 ml în cursul întregii zile cu înghiţituri mici. Cantitate mai mare poate produce intoxicaţii. Conţine esculină. Se poate însă aplica extern de mai multe ori pe zi sub formă de comprese locale cu scopul de a reface circuitul venos în special.

Cătină: fructele se pot consuma sub diferite forme. În primul rând proaspete se pot lua câte 1-2 linguriţe o dată şi este indicat să se folosească perioade lungi de timp de 3 ori pe zi, luate înaintea meselor cu 15 minute. Se mai pot folosi uscate şi măcinate sub formă de praf, după care se cern cu sita fină. Se pun apoi în gură pentru 15 minute şi se lasă pentru 10-15 minute, apoi se înghit cu apă. Se face de 3 ori pe zi cu 15 minute, înaintea meselor. Se mai pot folosi şi sub formă de ceaiuri. 1-2 linguriţe de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Sirop există la toate magazinele naturiste şi se pot lua câte 3 linguriţe pe zi, una înainte de fiecare masă. Uleiul de cătină se poate lua direct de la magazinele naturiste şi se poate folosi conform indicaţiilor producătorului. Din acesta se fac şi creme şi unguente care se folosesc pentru ungeri locale contribuind la catifelarea pielii şi hrănirea ei.

Cinci degete: se va consuma numai cu acordul medicului curant şi se ia câte 0,5 g de praf de frunze de 3 ori pe zi, contribuind la refacerea circulaţiei sângelui, prin reglarea activităţii inimii. Este bine ca tratamentul cu această plantă să se facă numai la indicaţia medicului, pentru că se pot produce accidente.

Coada calului: 1 linguriţă de praf de plantă se poate măcina cu râşniţa de cafea şi se cerne, după care se va pune în gură pentru 10 minute şi apoi se înghite cu apă. Ajută la dezintoxicarea organismului şi totodată este un renumit alcalinizant al stomacului. Extern se vor pune 2-3 linguri de plantă mărunţită la 1 litru şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot face băi locale care vor ajuta le refacerea circulaţiei sângelui.

Coada şoricelului: 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Mai active sunt florile. Sunt şi cu efect antibiotic, datorită azulenelor.

Creţişoară: 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Contribuie la reglarea glandulară fiind indicată persoanelor cu astfel de dereglări, contribuind şi la diminuarea secreţiilor organismului.

Mesteacăn: se va folosi seva care se va consuma câte 50 g dimineaţa la trezire contribuind la refacerea sistemului venos şi curăţarea arterelor de depuneri.

Năprasnic: 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte în special la afecţiunile cronice cu efecte foarte puternice.

Păpădie: 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate folosi rădăcina mărunţită 1 linguriţă se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea frunzele tinere se pot folosi crude făcându-se o salată la care se va adăuga şi puţin suc de lămâie, pentru a nu mai fi aşa de amare şi pentru suplimentarea cu vitamina C. Se mai pot de asemenea consuma tijele florale. În acest caz se culeg 10 tije cu flori cu tot. Se spală cu apă multă, apoi se rup florile şi se consumă în fiecare dimineaţă câte 10 tije. Este bine ca acest lucru să se facă sub formă de cură timp de 20-30 zile zilnic pentru curăţarea ficatului şi pentru o mai uşoară circulaţie a sângelui.

Pătlagină: 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot aplica frunze proaspete strivite şi apoi se pansează putându-se lăsa pentru 12 ore, după care se schimbă cu altele proaspete. Contribuie la refacerea ţesuturilor şi chiar mai profund, contribuie la refacerea vaselor de sânge.

Salvie: 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte atunci când este nevoie de diminuarea secreţiilor. Se poate folosi şi extern la băi care de asemenea pot contribui şi la diminuarea transpiraţiei. Intern se pot consuma 3 căni ajutând la reglarea organismului.

Sânzâiene galbene: 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot folosi pentru refacerea capilarelor în băi şi comprese.

Stejar: 1 linguriţă de coajă măcinată se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat datorită faptului că are mult tanin care este un astringent. De asemenea se pot face comprese sau chiar cataplasme cu ceaiul acesta de mai multe ori pe zi.

Traista ciobanului: 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot folosi pentru refacerea capilarelor în băi şi comprese. Are şi efect hemostatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *