Ce fac cu adevărat copiii atunci când părinţi nu sunt în preajmă?
dailymail.co.uk

Cu toţii ştim că adesea copiii pot spune cele mai haioase lucruri…aşadar, cum s-ar spune “copiii spun lucruri trăznite”. Punându-i însă în faţă unei camere, s-ar putea să se inhibe…prin urmare cel mai bun lucru este că ei să nu fie conştienţi că sunt filmaţi, ca să fie naturali şi să poată fi surprinse adevăratele lor trăiri şi gânduri.

Aflăm de pe dailymail.co.uk că postul de televiziune Channel 4 urmează să difuzeze un documentar amuzant, realizat cu camere ascunse, ce este varianta cu copii a emisiunii Big Brother. La realizarea acestui documentar au participat mai mulţi copii cu vârste cuprinse între 4 şi 6 ani ce au fost lăsaţi liberi într-o casă şi filmaţi fără că ei să ştie.

Rezultatul este defapt un documentar despre psihologia copiilor, reacţiile acestora fiind urmărite pe toată durata filmărilor de către mai mulţi experţi în comportamentul copiilor. Organizatorii ne asigura de siguranţa copiilor, afirmând că sunt mai în siguranţă decât la orice şcoală primară, întrucât sunt priviţi de foarte mulţi ochi care veghează asupra siguranţei şi securităţii lor, gata în orice moment să intervină sau să declanşeze alarma.

Micuţii aflaţi în casă, provin din medii sociale diferite, dar acest lucru nu îi împiedică să stabilească între ei relaţii foarte profunde. Se leagă prietenii serioase, apar certuri sau chiar trădări între ei, dar totdată au loc şi discuţii foarte amuzante între protagonişti.

Rezultatul este destul de haotic, cuprimzand mai multe drame decât s-ar fi aşteptat, admite psihologul Paul Howard Jones. Copii trec prin stări diferite de la plâns, la râs, de la îmbrăţişări la lupta, de la joacă la şicanare.

Experţii au mai constatat că aproximativ 40% dintre copii comit zilnic cel puţin un act antisocial. Cea mai frecventă abatere este minciuna, iar felul în care aceştia fac faţă este diferit în funcţie de vârstă. Paul Howard Jones spune că “la 6 ani, pot spune deja poveşti plauzibile care se potrivesc mănuşă cu realitatea”. Iar unii dintre copii sunt atât de convingători, încât chiar şi psihologilor cei mai experimentaţi le vine greu să îşi dea seama de minciună atunci când nu văd imaginile care să ateste adevărul. În timp ce copiii de 6 ani se descurcă foarte bine la acest capitol, micuţii care au numai 4 ani întâmpină încă dificultăţi. Ei nu par încă a avea capacitatea să construiască o poveste care să pară suficient de plauzibilă pentru alte persoane.

foto: dailymail.co.uk
dailymail.co.uk

Psihologul Elizabeth Kilbey, în acelaşi timp şi mama a 3 copii, susţine că acest experiment arată cât de puţine lucruri ştiu defapt părinţii despre comportamentul copiilor lor. Ea subliniază deasemenea cât de puţin ştiu de fapt majoritatea părinţilor despre conversaţiile pe care aceştia le poartă.

Psihologii au ajunsă la concluzia că deşi vrem să credem că noi în general suntem simpli observatori, nu suntem. Iar acest lucru a reieşit analizând comportamentul copiilor când cineva intra în încăperea în care se aflau, indiferent cât de discret o făcea şi se străduia să treacă cât mai neobservat, copiii, chiar şi cei mai tineri dintre ei, îşi schimbau imediat comportamentul în prezenţa cuiva.

Din punct de vedere etic, programul se află pe un teren minat. Şi deşi părinţii şi-au dat acordul şi au permisiunea de a stă permanent pe platourile de filmare, copiii care au participat la realizarea acestui documentar, au fost informaţi că vor apărea într-un film, însă se pare că defapt nu erau conştienţi pe deplin de faptul că erau monitorizaţi pas cu pas, cu ajutorul camerelor ascunse.

Subiectul principal al scanariului era unul cât se poate de simplu şi de normal pentru vârstă lor, şi anume participarea la o petrecere pentru copii.

foto: dailymail.co.uk
foto: dailymail.co.uk

Deşi proiectul s-a întins pe mai multe zile, copiii aveau posibilitatea de a renunţă în orice moment şi a pleca acasă. Unii mai obosesc din când în când şi mai fac pauză câte o zi, sau o după-amiază. Însă în cele mai multe cazuri, le-a plăcut experienţa trăită.

Este de la sine înţeles că aici copiii sunt vedetele.

Copiii au reuşit să surprindă prin visurile lor ambiţioase şi pasiuni la care puţini s-ar fi aşteptat, când vorbim de copii de maxim 6 ani. Unul dintre aceste exemple surprinzătoare este, Beatrice, fetiţă care visează să ajungă scriitoare, iar totodată se declara o adevărată pasionată a istoriei Marii Britanii, în special când vine vorba de războaie. Pe de altă parte Kash, un adorabil băieţel de 6 ani, foarte popular în cadrul grupului, ce şi-a făcut deja mai multe prietene, speră să ajungă poliţist şi visează să aibă peste 60 de câini, de preferinţă din rasă husky. Sau mai este Emily, descrisă că “micuţa doamna bătrână”. Ea visează că atunci când va creşte mare să devină preparatoare de dulceţuri şi jeleuri, specialist în stilizarea sprâncenelor şi ceatoare de jucării.

Prin comportamentul lor, copiii au reuşit să le ofere experţilor adevărate revelaţii, mai spune sursa citată. În ciuda faptului că sunt atât de mici, ei discutau şi puneau în practică prin joacă noţiuni de război, terorism sau despre iubire romantică şi chiar… nu ezită să se sărute.

Iar asupra acestuia din urmă, se întreabă şi ei experţii, dacă aceste lucruri provin din faptul că imită comportamnetul adulţilor, sau chiar este rezulatul unui ataşament romantic.

Ceea ce au agreat însă cu toţii este această a fost o experienţă inedită şi extrem de preţioasă pentru că astfel au asistat la dezvoltarea copiilor atât de aproape, considerând “cel mai pur lucru pe care l-au văzut vreodată” şi că este cu adevărat magic să iei parte la aceste întâlniri între copii. Practic ai şansa doar de a privi un copil de patru ani care nu face altceva decât…să fie un copil de 4 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *