sâmbătă,decembrie 9, 2023

Ce faci când bebe este deranjat la stomac

0

În sezonul cald posibilitatea ca cel mic să se deranjeze la stomac este mult mai frecventă. Dacă are mai mult de 3 scaune lichide pe zi, sigur are diaree sau gastroenterită. Iată ce ai de făcut într-o astfel de situaţie.

bebe-diaree

Diareea este o accelerare a tranzitului intestinal, care se manifestă prin scaune lichide de trei ori pe zi sau chiar mai mult. Poate fi simptomul unei gastroenterite, ale unei alergii sau intoleranţe alimentare sau a unei imaturităţi a sistemului său intestinal. Riscul principal în cazul bebeluşului este deshidratarea.

Cum acţionezi

Indiferent de cauza care a produs scaunele diareice este important să veghezi la igienă şi mai ales la spălatul mâinilor şi să foloseşti o cremă pentru fese care de obicei se irită din pricina acidităţii scaunelor.

–      Gastroenterita este produsă de un virus digestiv foarte contagios. Scaunele lichide, în general de culoare verde degajă un miros puternic şi sunt însoţite şi de vomă. Dacă îl alimentezi la sân, vei continua şi, dacă este cazul, îi poţi administra o soluţie de rehidratare orală pe care o găseşti în farmacii, fără a depăşi însă 200 ml/kg/24 ore şi nu mai mult de 2 litri. Dimpotrivă, dacă îl alimentezi artificial, opreşte mesele de lapte, legumele şi lactatele şi dă-i mici porţii de soluţii de rehidratare timp de 24 de ore, la fiecare 2-3 minute pentru a evita accesele de vomă. Există în farmacii un lapte special pentru diaree care va hrăni copilul fără să-i producă scaune suplimentare. În situaţia în care îl hrăneşti deja cu mâncare solidă, nu-i mai da lapte deloc, nici legume verzi sau lactate şi fă-i o soluţie de rehidratare pe bază de orez, dă-i morcovi fierţi, paste, făinoase, fructe coapte (banane, mere, gutui).

–      Alergiile sau intoleranţele alimentare. În cazul în care copilul tău nu ia în greutate cum ar trebui şi pare că suferă de dureri abdominale şi mai are şi scaune lichide înseamnă că suferă de o alergie alimentară. Cea mai frecventă formă de intoleranţă alimentară este cea la proteinele din lapte de vacă sau gluten. Aceasta poate antrena şi apariţia unei eczeme sau a scaunelor cu sânge. Situaţia se rezolvă prin suprimarea laptelui, a pâinii sau a cerealelor cu gluten şi alimentaţia se va ameliora în jurul vârstei de 2 ani. Mergi la medicul specialist!

–      Imaturitatea sistemului intestinal. În acest caz bebe are scaune frecvente, dar nu se simte rău şi ia normal în greutate. Este posibil să aibă o diaree ca urmare a imaturităţii sistemului intestinal. Este bine să-l răneşti pe cel mic cu alimente solide şi să urmăreşti aspectul scaunelor. De obicei probleme se ameliorează cu timpul.

Când e cazul să mergi la medic

Indiferent de cauza diareei este important să mergi la medic dacă:

–      bebe are febră

–      este mai mic de 6 luni

–      prezintă semne de deshidratare (nu are poftă de mâncare, urinează puţin, are gura uscată, îi este sete, are ochii uscaţi, plânge fără lacrimi)

–      vomită mult şi cu greutate

–      are sânge în vomă sau în scaune

–      este balonat

–      nu are energie şi e somnolent

–      are dureri abdominale mai mult de 2 ore

–      are mai mult de 8 scaune în 8 ore

 

Atenţie!

Copiii alăptaţi la sân au scaune lichide dar în nuanţe de maro, nu de verde, deci nu te panica!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *