De la bun început e bine să delimităm constipația ocazională de cea cronică. Aceasta din urmă are nevoie, neapărat, de un medic. Prima se poate rezolva cu câteva sfaturi pe care le vei aplica în funcție de situația în care se află cel mic.

bebe-constipat

Tranzitul intestinal este foarte variabil în funcție de copil și chiar de la o zi la alta. Constipația se definește atunci când scaunele copilului sunt rare, dure și chinuitoare, reușind cu greu să iasă afară. Pentru un copil sub un an constipația se definește atunci când scaunul este mai rar de unul pe zi, o dată la două zile, între 1 și 4 ani și mai puțin de trei pe săptămână, după 4 ani. Deseori cauzele sunt legate de alimentație. În zilele noastre avem tendința să consumăm prea multe alimente fără fibre vegetale și foarte rafinate: carne, paste, feculente. Acestea se digeră foarte ușor, reducând cantitatea de materii fecale și producând staționarea lor în intestinul gros. Un copil mic mai poate fi constipat și fiindcă întârzie mersul la toaletă: fie pentru că este prins într-o activitate captivantă, fie că este timid când pleacă de acasă, fie că toaleta nu este adaptată vârstei sale.

Există cam patru repere pe care trebuie să le avem în vedere privind constipația copilului: în caz de alăptare, în caz de lapte artificial, o dată cu diversificarea alimentară și după vârsta de un an. Să le luăm pe rând.

  1. În caz de alăptare. Este foarte rară, dar poate apărea dacă mama nu are lapte suficient sau dacă este ea însăși constipată sau igiena alimentară nu este corectă. E bine ca mama să mănânce mai multe fibre (legume, fructe proaspete etc.)
  2. În caz de lapte artificial. Este preferabil ca pentru prepararea laptelui să folosești apă plată mineralizată. Înainte de a alege laptele e bine să întrebi doctorul dacă este o formulă care favorizează tranzitul. Nu abuza de făinuri. Dă-i suficiente mese, verifică dozajul de lapte să nu fie prea mare, fiindcă un lapte concentrat sau prea gras poate duce la constipație.
  3. Când începi diversificarea alimentară. Ai grijă să îi dai suficiente lichide, mai ales dacă îi dai alimente prea procesate și sărace în fibre. E posibil să îi mixezi prea mult legumele, în loc să le tai în bucățele mici.
  4. După un an. Dacă constipația este legată strict de dietă, iată ce ai de făcut:

–         dă-i mai des apă, din vreme în vreme, suc natural de fructe fără zahăr sau din comerț, pe care scrie 100% suc de fructe;

–         dă-i la fiecare masă o legumă verde sau o cruditate, un fruct fiert sau două fructe crude;

–         periodic, dă-i leguminoase uscate sau spanac;

–         dă-i alternativ pâine integrală și albă;

–         dă-i lapte și produse lactate fără zahăr sau foarte puțin îndulcite;

–         îi poți da din când în când prune uscate sau compot de rubarbă, ușor îndulcite sau deloc;

–         evită orezul alb, dar dă-i integral;

–         evită dulciurile, băuturile dulci, siropurile și ciocolata;

–         evită banana, gutuia și morcovii fierți.

Dacă tot este constipat, consultă medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *