Ce faci când cel mic are febră

Febra apare deseori mai ales la copilul foarte mic. De cele mai multe ori mamele procedează corect pentru a scădea febra, dar nu toate se descurcă. Iată ce ai de făcut dacă medicul nu poate ajunge la timp.
Se poate vorbi de febră la copil când temperatura depăşeşte 38 de grade. Primul lucru pe care îl faci dacă cel mic are mai puţin de 4 luni este să întrebi medicul pediatru. Cu toate acestea poţi lua câteva măsuri, cum ar fi:
– să-i administrezi celui mic un antipiretic (paracetamol sau ibuprofen, pentru copii), respectând indicaţiile din prospect legate de doză
– să hidratezi foarte bine copilul
– să asiguri în cameră o tempertură scăzută
– se aeriseşti bine camera
Ce să nu-i faci
– să nu-i faci baie
– să nu-i dai aspirină sau mai multe antipiretice simultan
Bine de ştiut
Febra nu este o boală în sine. Este, de fapt, o reacţie naturală şi utilă organismului care astfel se apără de o infecţie sau o inflamaţie. Iată ce faci, în funcţie de temperatură:
– De le 36,5 °C la 37,5 °C. În acest caz nu are febră. Observă-l şi ia-I temperatura din oră în oră dacă ţi se pare util.
– De la 37,5 °C la 38,5 °C. Este vorba de o febră moderată. Dacă nu îl deranjează în activităţile sale şi nu îi creează disconfort, nu are sens să-i dai paracetamol
– De la 38,5 °C la 40 °C. Febra este mare. Acum e momentul să-i dai paracetamol, în dozele recomandate, din 6 în 6 ore. Dacă este sub 4 luni, cheamă de urgenţă medicul. În cazul în care cel mic are peste 4 luni şi febra persistă mai mult de 48 de ore şi este însoţită şi de alte simptome (vomă, diaree, respiraţie şuierătoare, dureri, plânset continuu, erupţii cutanate), consultă medicul.
– peste 40 °C. Dă-i un paracetamol şi cheamă medicul imediat. Nu îi da asipirină sau paracetamol fără aviz medical, fiindcă în anumite infecţii virale sunt contraindicate, cum ar fi varicela. Administrarea de paracetamol nu trebuie să depăşească 60 mg/kg/zi, sau 15 mg/kg de 4 ori pe zi. Este mai indicat cel sub formă de sirop.
Asigură-te că ai un termometru bun
Cele mai bune sunt cele electronice şi se pot folosi sublingual sau rectal. Schimbă-l la 2 ani şi vezi să fie de calitate. Curăţă-l şi dezinfectează-l ori de câte ori îl foloseşti.