Ce faci când l-a înţepat o insectă?


La copii, înţepăturile insectelor pot deveni o sursă de neplăceri, fiindcă ei se scarpină necontrolat. Totuşi, nu trebuie să te impacientezi fiindcă cea mai mare parte a înţepăturilor pot fi tratate acasă, dar ce faci pentru a diminua umflătura şi mâncărimea?
Primul lucru pe care îi ai de făcut este să speli locul înţepăturii cu apă şi săpun. Apoi, o compresă cu apă rece sau puţină gheaţă învelită într-un şervet de bumbac poate ajuta la diminuarea umflăturii. Mai poţi pune bicarbonat de sodiu în baie pentru a diminua mâncărimea, sau să faci o pastă pe care să o aplici direct pe înţepături.
Taie cât mai scurt unghiile copilului pentru a diminua intensitatea scărpinăturilor şi a evita riscul infectării.
Găseşti acum foarte multe produse în farmacii care ajută la diminuarea mâncărimilor şi a umflăturilor. Evident, se aplică în funcţie de vârsta copilului. Dacă înţepătura este foarte umflată şi deranjantă pentru cel mic, se poate folosi o cremă pe bază de cortizon. Pentru cei de 4-5 ani se poate folosi o dată, maximum de două ori pe zi. Orice produs se aplică fie cu recomandarea farmacistului, fie a medicului. E bine să citeşti şi prospectul cu atenţie.
E cazul să te impacientezi?
Anumite înţepături se pot umfla foarte tare. Rar poate fi vorba de alergii, mai degrabă de reacţii locale care s-au întins pe o suprafaţă mai mare. Unii copii reacţionează puternic. În aceste cazuri trebuie aplicat un tratament. Dacă se constată o diminuare a umflăturii este bine. Dacă în două zile nu se întâmplă nimic pozitiv, mergi la doctor. Şi dacă se infectează înţepătura, la fel.
Reacţia alergică
Iată ce simptome pot fi consecinţa unei reacţii alergice grave:
- faţa şi gâtul se umflă;
- are mâncărimi intense sau urticarie;
- respiraţia sa devine rapidă, dificilă sau şuierătoare;
- tuşeşte încontinuu;
- nu poate vorbi sau înghiţi;
- are pulsul accelerat;
- are tenul palid, extremităţile reci şi îşi pierde cunoştinţa;
- vomită.
Leacuri naturale
- Ulei de levănţică. Aplică pe zona afectată ulei esenţial de levănţică. Pune trei picături de ulei de levanţică, într-o linguriţă cu alcool şi două picături cu ulei de muşetel. Tamponează zonele afectate. E foarte eficient în cazul muşcăturii de păianjen.
- Ceapă şi usturoi. Dacă l-a înţepat o albină, spală bine locul cu apă şi săpun şi scoate acul. Aplică felii de ceapă sau feliuţe de usturoi pe locul afectat şi freacă bine. Apoi înfăşoară frunze de varză într-un tifon şi aplică pe zonă.