Chiar şi copiii pot suferi de migrene. Dacă se izolează de zgomot, fuge de lumină, nu vrea să se dea jos din pat şi nici la joacă nu mai vrea să meargă trebuie să îl ajuţi să scape de durerea de cap. Află mai întâi cauzele.

copil-migrena

Migrena este o boală puţin cunoscută şi adesea prost diagnosticată. Cu toate astea, atinge cam 5% dintre copiii de 5 ani şi 10% dintre cei de 10 ani.

Probleme

–      se plânge adesea de dureri de cap laterale şi o senzaţie pulsatilă (de bătăi în cap). Sau doar de o parte a capului (cefalee unilaterală). Sau doar o durere la nivelul ochilor sau cefei.

–      îşi încetează orice activitate, se duce în pat, este palid, are ochii trişti.

–      durerea se intensifică când este însoţită de activitate fizică sau mişcări rapide.

–      fuge de lumină, căldură sau zgomot.

–      aceste crize pot fi însoţite de greaţă, vomă, ameţeli. Mai pot fi şi alte semne: furnicături la nivelul membrelor sau feţei, tulburări de vedere (pete colorate, puncte luminoase etc.), zgomote sau fluierături în urechi.

–      durerile pot dura de la o oră la două zile.

–      adesea somnul face să dispară criza de migrenă.

Caută să aflii cauzele

De multe ori migrena este ereditară. Dacă te gândeşti puţin şi tu ai mereu în geantă pastile împotriva durerii. Poate chiar ţi-ai făcut un obicei din asta.

Mai pot fi şi factori psihologici (emoţii, contraziceri) care pot declanşa o criză de migrenă. O agitaţie cu prilejul unei aniversări, a unui conflict sau o temă de făcut foarte repede pot fi susceptibile de a provoca o criză.

Consultă-te cu specialistul

Întreabă medicul pediatru dacă ştie suficient de multe despre migrenă sau este nevoie să mergi la un specialist, în funcţie de posibila cauză: dacă este de la ochi, sinusuri, stomac. Semnele în aceste cazuri sunt combinate cu cefalea.

Ai grijă medicul să-l consulte amănunţit pentru ca cel mic să-şi poată exprima precis durerile.

În anumite situaţii medicul poate recomanda examene suplimentare pentru a elimina o cauză neurologică.

Câteva soluţii

–      tratează criza cât mai repede pentru a uşura durerile copilului. Ibuprofenul poate fi o soluţie şi trebuie dat încă de la primele semne.

–      Dacă vrea să doarmă lasă-l, somnul este un bun remediu.

–      Nu-l presa cu învăţatul sau alte activităţi dacă vezi că are astfel de probleme. Şi stresul poate fi o cauză.

–      Roagă medicul pediatru să îi dea o recomandare către cabinetul medical al şcolii ca să ştie cum să reacţioneze în caz de criză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *