Ce faci cu copilul când îţi schimbi locuinţa?

0

Ce faci cu copilul când îţi schimbi locuinţa

Este normal ca cel mic să se întristeze când va spune adio locurilor care îi amintesc de primii prieteni şi de obiectele familiare din jur. Oare se va acomoda repede în casa cea nouă? Îşi va face prieteni? Educatoarea va fi la fel de simpatică? Depinde. Iată ce ai tu de făcut ca să netezeşti calea acestui eveniment, stresant, totuşi.

Mutarea este, de obicei un pas spre mai bine. Vei avea mai mult spaţiu, o zonă mai bună, mai aproape de bunici. Totuşi, schimbarea locuinţei este un stres atât pentru părinţi, cât şi pentru copii. Este importantă atitudinea părinţilor pentru a face din mutare un eveniment pozitiv pentru cei mici.

 

Pregăteşte acţiunea

– Înainte de mutare discută cu cel mic şi explică-i ce îl aşteaptă. Spune-i de ce vă mutaţi, ascultă opinia lui şi împărtăşeşte-i şi ce simţi tu. Îi poţi mărturisi că şi tu eşti tristă că te muţi, dar, te şi bucuri că vei avea un parc aproape. Pentru a-l ajuta să-şi exprime emoţiile vă puteţi juca “de-a mutatul”, cu camioane şi cutii, sau să îi citeşti o poveste cu acest subiect.

– Vizitaţi împreună viitoarea casă şi împrejurimile şi, dacă este posibil, grădiniţa unde va merge, pentru a-i diminua temerile.

– Profită pentru a-i atrage atenţia asupra lucrurilor care nu se vor schimba, chiar dacă unele sunt diferite.

– Încurajează-l să participe la pregătiri. De exemplu, să-şi pună jucăriile în cutie. Se va simţi implicat. Este şi un moment bun pentru a pregăti un cufăr cu amintirile cele mai vechi ale casei, cum ar fi fotografii sau obiecte preferate.

– Caută, pe cât posibil, să păstrezi rutina obişnuită (mese, baie, somn). Aceste repere sunt reconfortante şi-l vor ajuta pe cel mic să suporte mai uşor trecerea. E preferabil ca în această perioadă să nu începi ritualuri noi, fiindcă ar fi prea mult pentru copil.

 

Ziua mutării

Ar fi preferabil ca în această zi să îţi rezervi mai mult timp sau să duci copilul undeva pentru câteva ceasuri. În acelaşi timp, nu ar fi rău ca să asiste şi el măcar la o parte din mutare. De exemplu, să vadă casa veche golită şi cea nouă umplându-se. Acest lucru îl va ajuta să realizeze ce se va petrece cu adevărat. Văzând universul său care se desface progresiv, va putea să se teamă că pierde nişte lucruri. E posibil să se opună sau chiar să deschidă anumite cutii pentru a-şi lua jucăriile ambalate. Explică-i că va găsi toate lucrurile sale în noua casă, în camera lui.

  • ca să ai cât mai puţine probleme, pregăteşte o geantă de voiaj cu strictul necesar pentru ziua respectivă: haine pentru toţi, gustări, jucăria preferată a celui mic, hârtie igienică, săpun, şerveţele, o trusă de prim ajutor, bani pentru mâncare. Îţi va fi mai uşor în momentele în care vor apărea aceste nevoi.
  • amenajează camera celui mic cu prioritate, ca să îşi găsească repede jucăriile, maşinuţele, mirosul pătuţului…

 

După mutare

Înarmează-te cu răbdare şi ascultă dorinţele tuturor, chiar dacă sunt multe de făcut. Lasă-l să-şi manifeste sentimentele de regret pentru vechea casă. Cu siguranţă va fi cel mai afectat, fiindcă pentru el acea casă era primul său univers.

Un timp, poţi fi mai îngăduitoare cu el, poate chiar câteva săptămâni, până se va adapta complet. E posibil să îţi pună mai multe întrebări, să se trezească noaptea, să aibă dureri de burtă sau să reînceapă să facă pipi în pat. Fiecare copil reacţionează în felul lui. Aceste reacţii vor dispărea de la sine în momentul în care se va simţi în siguranţă.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *