Ca părinte te izbești mereu de dorința copilului tău de a-și păstra jucăriile primite. Totuși, la un moment dau nu mai este loc pentru toate. Cum procedezi ca să îl convigi pe cel mic să renunțe la unele dintre ele, fără să se întristeze?

jucariile-vechi

Este normal ce cel mic să se supere sau să se întristeze când vrei să arunci o parte dintre desenele lui, sau să dai jucării cu care nu se mai joacă de multă vreme sau nu mai sunt în stare bună. Chiar dacă s-au stricat aceste jucării pot reprezenta pentru el aminitiri frumoase. De aceea, nu este indicat să le dai pe ascuns. Cel mai bine este să stabliți împreună ce alegeți să păstrați, ce dați sau ce aruncați la gunoi. Permițându-i celui mic să păstreze jucăriile preferate îi vei da ocazia să se simtă bine și să își dea seama că nu este obligat să abandoneze ceea ce iubește.

Cum îl ajuți să se debaraseze de anumite obiecte

– în primul rând cere-i opinia dacă arunci sau donezi jucăriile. Astfel vei descoperi laturi intime ale celui mic, înțelegând de ce este atașat de o anume jucărie sau alta. Această acțiune te va ajuta să eviți și creearea de rivalități între frați și surori, în cazul în care vrei să dai fratelui mai mic jucăriile cu care cel mare nu se mai joacă.

– pune deoparte jucăriile neutilizate cu câteva luni înainte de a face trierea împreună cu copilul tău. Astfel nu îl vei brusca. De exemplu, mașinuțe fără roți care zac de multă vreme în sertatul cu jucării sau pe raft, pot deveni subit esențiale pentru cel mic (fie pentru un proiect de construcție a unui garaj, fie pentru o joacă de-a accidentul).

– ajută-l pe cel mic să aleagă jucăriile pe care vrea să le dea, explicându-i că alți copii vor fi fericiți să le primească.

– pune-l să aleagă el însuși ce desene, sau obiecte făcute de el dorește să păstreze. E posibil să fii mirată de alegerea lui. Un desen vechi sau prea decolorat de apă, cu o structură care nu spune mare lucru va figura, probabil, pe lista lui preferată.

– cu ajutorul unui aparat foto numeric, fotografiază desenele și obiectele făcute de el înainte de a le arunca. Le poți numerota și imprima. Astfel le va putea privi când dorește.

-arată-i celui mic că îi înțelegi sentimentele de mânie sau supărare. De exemplu, vorbește-i de ultima ta frustrare sau tristețe sau chiar de propriile tale amintiri din copilărie.

Sugestie

Dacă nu știi ce să faci cu jucăriile vechi, le poți dona unei case de copii, sau le poți duce la biserică sau la Crucea Roșie, ca să ajungă la copiii nevoiași. Și un spital de copii ar putea fi interesat de donație. Dacă ai rude sau prieteni la țară le poți oferi copiilor lor. Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar acum, mai mult ca oricând, gesturile frumoase sunt binevenite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *