Oricui i se poate întâmpla, și mic și mare. Mulți copii pățesc acest lucru când sunt mici. Un pas greșit, o lovitură, o căzătură de pe scaun sau pat. Deodată vezi că se pune pe plâns și nu știi ce are. Când îi atingi piciorul plânge și mai tare. Chiar dacă nu este vizibilă, poate fi o fractură.

picior-rupt

Cele mai multe fracturi survin în urma unei căzături de la înălțime: de pe scări, scaun, balansoar. În timp ce doarme cel mic își poate prinde un picior între barele patului. Dacă spațiul este foarte mic și nu-i mai iese piciorul, când se întoarce în timpul somnului, osul se poate fractura. Mai sunt și alte situații. Important este însă cum reacționezi.

Sunt fracturi și fracturi

La vârste fragede fracturile sunt cel mai adesea închise, fără leziuni cutanate. Copiii își rup rar articulațiile, cel mai des însă au fracturi ale oaselor lungi: tibia sau femurul.

Radiografia permite reperarea zonei fisurate a osului și a fragmentelor care s-au deplasat. Dar pot fi și fracturi care trec neobservate. Cel mic șchiopătează, dar nu te gândești chiar la o fractură. De multe ori nu se vede nici chiar la radiografie. Oasele celor mici sunt suple și se pot răsuci, pentru ca apoi să fie puse la loc. Diagnosticul va fi greu de pus, dar medicul va investiga cu atenție piciorul cu probleme și te va pune să revii peste 10 zile la un alt control.

Cum reacționezi în primele momente

–         Nu încerca să răsucești piciorul sau să-l redresezi dacă este deformat.

–         Imobilizează piciorul copilului cu ajutorul unor perne sau a unei cuverturi rulate. Du-l la urgență dacă ești sigură că este o fractură.

–         Dacă ai dubii, du-te la medicul pediatru sau la cel de familie, care te va trimite, în caz că este necesar, către un medic ortoped.

–         Fiindcă fractura este dureroasă, caută să-i alini suferința celui mic, prin orice mijloace. Întreabă-l unde îl doare, explică-i că medicul îi va face o radiografie pentru a vedea ce are piciorul lui. Administrează-i un supozitor împotriva durerii.

Consolidare rapidă și eficace

Cel mai des, dacă cel mic și-a rupt piciorul, i se aplică un ghips și este trimis acasă. După o lună- două, maximum trei, în situații grave, ghipsul se scoate.

Când osul este deplasat e necesară o anestezie. Atunci e posibilca cel mic să stea o zi sau două în spital.

Oricum, fracturile copiiilor se vindecă mult mai repede decât cele ale adulților. Osul se regenerează, practic, în 2-3 săptămâni. Complicațiile sunt rare la cei mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *