Ce iaurt îi dai celui mic?

Începând cu vârsta de 9 luni îi poţi da iaurt copilului tău. Este un produs lactat care îi va furniza elemente nutritive esenţiale pentru sănătatea lui. În plus, este şi o excelentă sursă de calciu, vitamine şi minerale (fosfor, vitaminele A, B2 şi B12) care contribuie la creştere, la formarea globulelor roşii şi la buna funcţionare a sistemului nervos al copilului.
Cum îl alegi? În marea varietate de iaurturi de pe piaţă nu este uşor să faci alegerea potrivită pentru copil. Iată câteva direcţii de care e bine să ţii cont.
Iaurtul aromatizat. Când este mic e bine să eviţi iaurtul aromatizat. E preferabil să îl aromatizezi tu. Ia un iaurt natural şi adaugă în el sirop de arţar, piure de fructe, sau, după vârsta de un an, miere. Dacă iei, totuşi, un astfel de iaurt din comerţ, amestecă-l în părţi egale, cu iaurt natural ca să îi diminuezi cantitatea de zahăr conţinută.
Iaurt special pentru bebe. Este bogat în materii grase, îmbogăţit cu vitamina D şi probiotice, dar sărac în zahăr adăugat. Este însă ceva mai scump decât cel obişnuit.
Iaurt îmbogăţit cu omega 3. Cum cele mai bune surse de acizi graşi omega 3 sunt peştele gras (somon, păstrăv, sardine), e bine să alegi şi iaurturi îmbogăţite cu omega 3 de origine marină. Acestea sunt benefice pentru sănătatea inimii şi dezvoltarea creierului copiilor.
Iaurt cu probiotice. Consumat zilnic acest tip de iaurt este bun pentru sănătatea intestinală. Dacă însă există probleme tip diaree, cauzată de un virus sau de antibiotice, sunt mai bune suplimentele nutritive.
Iaurtul de băut. Variantele pentru copii pot conţine şi zahăr. De aceea e bine să te uiţi atent să vezi ce conţin. E preferabil să îi faci tu acasă o băutură din iaurt natural, lapte şi fructe.
Iaurt grecesc. De obicei este mai dens şi foarte bogat în proteine. E bun pentru sosuri reci, tip tzatzichi.
Dacă nu îi place iaurtul deloc nu e grav. Nevoile de substanţe conţinute de produsele lactate se pot asigura şi din lapte sau brânzeturi. Avantajul iaurturilor este că au în plus probiotice.
Ce să nu îi dai
Iaurt fără grăsimi (0%). Copiii au nevoie de multă energie (calorii) pentru a creşte şi a se dezvolta armonios. Alege, deci, iaurturi care conţin cel puţin 2% materii grase. Iaurtul natural cu 10% grăsime este şi el o alegere bună.
Iaurt cu înlocuitori de zahăr. De obicei iaurturile cu înlocuitori de zahăr sunt sărace în grăsimi, deci în calorii şi nu sunt bune pentru copii. De fapt, nu sunt bune nici pentru adulţi.