Ce înseamnă naşterea cu anestezie peridurală

Deşi durerea la naştere este firească şi suportabilă, totuşi, multe femei aleg antestezia. Află în ce constă peridurara şi care sunt părţile ei bune şi rele.

 anestezie-peridurală

Peridurala are ca scop blocarea transmiterii influxului dureros care rezultă în timpul contracţiilor uterului pe măsură ce bebe se îndreptă către ieşirea din uter. Ea se recomandă când dilatarea uterului a atins 2-3 cm.

Există contraindicaţii?

Practic orice femeie poate beneficia de această anestezie peridurală, mai puţin cele care au febră, tulburări de coagulare a sângelui, o infecţie la nivelul spatelui (un furuncul, de exemplu), în momentul naşterii. Mai este contraindicată în cazul unor tulburări neurologice.

Este obligatorie o consultaţie, făcută cu câteva săptămâni înainte, de către medicul anestezist, dacă ai ales această metodă. Medicul îţi va spune dacă poţi opta sau nu pentru peridurală.

În ce constă

După ce ţi se face o mică anstezie locală, medicul va aplica un ac între a treia şi a patra vertebră lombară pentru a atinge spaţiul peridural. Apoi introduce un cater prin care va injecta un produs antestezic şi va scoate acul. Toată operaţiunea are loc cu controlul tensiunii arteriale a mamei şi al ritmului cardiac al fătului. Mai înainte se aplică o perfuzie intravenoasă pentru a trata eventualele modificări ale tensiunii arteriale care pot apărea în timpul periduralei.

Nu e periculos?

De obicei nu. Mama resimte o presiune mare în spate, chiar o durere care se estompează însă foarte repede şi care este compensată de lipsa durerilor contracţiilor. Înainte de introducerea caterului care difuzează produsul analgezic, anestezistul îţi va desensibiliza această parte a spatelui cu un ac minuscul.

Cât timp durează aplicarea periduralei?

Procedura durează în total maximum câteva minute. Efectul se simte la 10 minute după administrarea anesteziei.

E posibil să ceri peridurala în timpul naşterii?

Îţi poţi schimba opinia în timpul naşterii. Dar condiţia este ca dilataţia să nu depăşească 6-7 cm. După această etapă este deja prea târziu ca să îşi mai facă efectul. De asemenea, este necesar şi ca anstezistul să fie prezent în spital.

Există riscuri?

–      pot apărea dureri de cap trecătoare după naştere sau dureri lombare. Complicaţiile grave sunt foarte rare.

–      pentru bebe nu există nici un risc. Doza de anestezic aplicată este foarte slabă ca să aibă efect asupra lui.

–      nu există risc de paralizie după peridurală. În centrul vertebrelor se află măduva spinării care se prelungeşte prin rădăcini nervoase. Măduva este protejată de membrane groase, deci anestezia nu ajunge la ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *