Primele examene ale nou-născutului, făcute pentru evaluarea stării sale de sănătate permit detectarea şi rezolvarea eventualelor tulburări. Iată în ce constă această examinare, cunoscută sub numele de scorul Apgar.

scorul-Apgar

În primele 60 de secunde de la naştere medicul neonatolog face un examen foarte rapid care dă indicii privind starea generală de sănătate a lui bebe. Testul se referă la cinci indicatori:

–      culoarea pielii şi a mucoaselor;

–      verificare sistem osos;

–      capacitatea de a reacţiona la stimuli;

–      frecvenţa cardiacă;

–      tonus muscular.

Scorul Apgar dă note de la 0 la 2 pentru fiecare parametru. Nota maximă atribuită în urma testului este 10. Dacă nota obţinută de bebe este între 7 şi 10 înseamnă că bebe este sănătos. Dacă este între 4 şi 6, bebe trebuie ajutat să respire, iar sub 4, e cazul să fie supus reanimării. După 5 minute este supus unui nou test, iar dacă rezultatul este pozitiv nu mai e necesară efectuarea unor noi controale medicale.

Culoare şi tonicitate

Neonatologul examinează culoarea pielii şi a mucoaselor noului-născut, pentru a verifica dacă sunt roz, ceea ce indică că totul e bine.

Apoi, îl ciupeşte pe bebe, pentru a vedea dacă pielea reacţionează, revenind la stare iniţială netedă şi tonică.

Verificare sistem osos

Prin manevra Ortolani-Barlow se verifică dacă cel mic are displazie de şold. Neonatologul separă, apoi apropie picioarele lui bebe pentru a vedea dacă aceste mişcări provoacă un mic clic care poate fi dovada unei luxaţii sau a unei dispalzii de şold, care poate afecta mai târziu articulaţiile lui bebe.

Reacţia lui bebe la stimuli

Dacă bebe ţipă are, tuşeşte sau strănută, înseamnă că reacţionează corect la stimuli. Dacă răspunde doar printr-o grimasă, e la mijloc. Dacă nu reacţionează când medicul îl ridică sau îl apucă de nas , e necesar un examen mai detaliat.

Ritmul cardiac a lui bebe

Dacă nou-născutul are o frecvenţă cardiacă mai mult de 100 de bătăi pe minut, asta înseamnă că este în plină formă.

În situaţia în care este inferior acestei frecvenţe sau dacă bebe are dificultăţi de respiraţie, medicul va evalua modalitatea de tratament pentru bebe.

Tonusul muscular

Dacă bebe este activ imediat după naştere şi îşi mişcă mâinile şi picioarele, va primi nota 2. Dacă există doar mişcări discrete ale mânuţelor şi picioruşelor, va primi nota 1, iar dacă nu există nicio mişcare va primi zero.

Pentru cezariană nota maximă este 9

Majoritatea medicilor neonatologi nu acordă nota 10 unui bebeluş născut prin cezariană, aşa ca nu este motiv de îngrijorare faptul că bebe a primit 9. Este o notă foarte bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *