Ce lapte îi dai lui bebe până la un an

Ce-lapte-îI-dai-lui-bebe-până-la-un-an

Pentru bebe, până în jurul vârstei de un an, laptele este mâncarea de bază. Este preferabil ca până la 8-9 luni să-i dai laptele înainte de mese, fiindcă altfel va bea mai puţin. Află ce cantitate şi ce sortiment e bun dacă nu îl mai alăptezi.

Către 9 luni, când toate grupele alimentare sunt integrate în meniu, îi poţi da laptele şi înainte şi după masă, după preferinţe. Unii părinţi îi dau jumătate din cantitate înainte de masă şi jumătate după. Important este să îi dai lui bebe tot ce are nevoie.

Care este cantitatea potrivită?

Dacă cel mic este alăptat, dă-i sân ori de câte ori vrea, între 6 şi 12 luni bebe poate avea între 3 şi 5 mese. Lasă-l la sân atâta timp cât are nevoie. Când se satură se va opri.

Dacă bea preparate comerciale pentru sugari asigură-te că va bea în jur de 750 ml pe zi, repartizat în 3 mese. Nu îl forţa să termine biberonul. Lasă-l să decidă singur cât va bea de fiecare dată, fiindcă organismul lui îi va spune exact când să se oprească.

30 produits-laitiers

Când îi dai lapte de vacă

Poţi începe să-i dai lapte de vacă începând cu 9 luni, cu condiţia să aibă un meniu zilnic variat care conţine legume, fructe şi alimente bogate în fier (carne, substitute de carne, cereale pentru bebe îmbogăţite în fier). Dacă nu are astfel de alimente, aşteaptă până la 12 luni cu laptele de vacă.

Oricum, în ambele cazuri, alege lapte care conţine 3,5% materii grase. Introdu acest lapte în mod gradat în meniu, timp de 2 săptămâni, înlocuind mai întâi o parte din laptele matern sau din preparatelor pentru sugari, cu lapte de vacă. Creşte progresiv proporţia de lapte de fiecare dată. Fiindcă laptele conţine minerale şi proteine, dar nu conţine fier, nu depăşi 750 ml pe zi. Prea mult lapte îi poate diminua apetitul pentru alte alimente.

După 2 ani îi poţi da lapte de vacă de 1,5%, sau poţi continua cu cel de 3,5 până la 5 ani. Evită laptele concentrat îndulcit.

Iaurtul şi brânza

Poţi introduce iaurtul şi brânza în alimentaţia lui bebe cel puţin de două ori pe zi, din clipa în care va consuma alimente bogate în fier.

Evită iaurturile uşoare sau fără grăsime, pe cele cu fructe sau care conţin prea mult zahăr. Evită-le şi pe cele care conţin înlocuitori de zahăr. Cele mai bune sunt iaurturile naturale care au cel puţin 3,25% materii grase. Le poţi adăuga piureuri de fructe sau bucăţi de fructe.

În privinţa brânzeturilor, începe cu cele pe care i le poţi da cu linguriţa, cele cremă. Apoi, poţi trece la cele tari, albe. Le poţi rade sau tăia în bucăţi foarte mici. O porţie are cam 15 g.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *