Ce mănânci când ești gravidă?

Teoretic, ar trebui să luăm în greutate între 10-12 kg în timpul sarcinii. E important să mâncăm sănătos pentru a evita anumite neplăceri care pot dăuna organismului nostru și viitorului bebeluș. Iată ce ai de făcut, ca să te încadrezi în recomandările medicilor.
EVITĂ
- Tot ce nu e gătit: carnea crudă sau afumată, cum ar fi carpaccio sau tartarul; peștele crud, somonul fume sau tarama; produsele pe bază de ou cum ar fi înghețata sau maioneza. Ideea este să eviți toxoplasmoza, o maladie infecțioasă cauzată de un parazit, dar și listerioza sau intoxicațiile alimentare cauzate de salmonella, de exemplu.
- Brânzeturile moi, nepasteurizate și pe cele în crustă. Deci, fără camembert din lapte crud. Trebuie să te ferești de listerioză, o infecție bacteriană rară dar foarte gravă.
- Jeleurile, chiftelele sau foie gras. Pot conține bacterii periculoase pentru bebe.
- Fructele de mare. Cel mai bun mijloc de a te proteja de o intoxicație alimentară și de hepatita A este să eviți crustaceele.
- Băuturile alcoolizate. Pot produce naștere prematură, malformații fetale, retard de creștere, chiar handicap motor sau cerebral sever.
LIMITEAZĂ
- Cafeina. Ingerată în cantitate prea mare cafeina poate dubla riscul unui avort. Deci, limiteaz-te la două cafele pe zi.
- Anumite soiuri de pește, cum ar fi dorada, tonul, peștele spadă, rechinul. Pentru a evita o intoxicație cu mercur, trebuie să fii atentă să nu consumi cantități mari din aceste soiuri.
- Aspartam. Este indicat să limitezi consumul de aspartam pur sau produse care îl conțin (iaurt dietetic, sucuri).
CONSUMĂ LINIȘTITĂ
- Legume cu frunze verzi și frcte precum pepene, mango, litchi. Toate acestea conțin vitamina B9, indispensabilă dezvoltării sistemului nervos al embrionului, deci se recomandă să fie consumate din belșug. Nu rata salata și spanacul!
- Produse lactate. Sunt o sursă de calciu, esențial pentru formarea scheletului și a dinților lui bebe. De asemenea, reduce riscul de hipertensiune și al depresiei în timpul sarcinii. Conțin și proteine animale indispensabile. Se recomandă trei produse lactate pe zi.
- Cereale și leguminoase. Bogate în proteine vegetale, acestea ajută la construirea și reînnoirea țesuturilor organismului care evoluează în timpul sarcinii (uter, placentă, lichid amniotic). Aceste alimente conțin glucide complexe și fibre care reglează glicemia și sunt indispensabile unei bune dezvoltări ale fătului. Multe dintre ele conțin fier, care se știe că este un element extrem de important mai ales după primul trimestru de sarcină.
- Uleiuri vegetale. Un aport regulat de acizi grași esențiali este indispensabil țesutului nervos și creierului bebelușului. Pentru a acoperi nevoile de acizi grași esențiali consumă 1-2 linguri de uleiuri vegetale de colza și nuci, zilnic.
- Ciocolată, nuci, banane. Magneziul asigură multiplicarea celulelor nervoase,cardiace și musculare ale lui bebe. Bea ape bogate în magneziu și consumă alimente care sunt o sursă bună, cum ar fi sfecla, spanacul și nucile.
- Carne și pește. Indispensabile unei alimentații echilibrate, acestea asigură acizii grași esențiali, proteine și iod, pe care fătul nu și le poate construi singur, dar de care are nevoie în dezvoltarea creierului, zinc- esențial creșterii, fier și vitamina D. Consumă așadar, somon, sardine, hering, carne roșie. Evident, gătite foarte bine pentru a evita riscurile intoxicațiilor.
Cum îți păstrezi greutatea normală
Nu da crezare mitului că atunci când ești însărcinată trebuie să mănânci pentru doi. O femeie gravidă nu are nevoie decât de un surplus de 150 de calorii pe zi, în primele două trimestre și 250 calorii apoi, peste nevoile obișnuite.
- Pentru a evita senzația de foame mănâncă făinoase la fiecare masă și la ore fixe.
- Dacă îți este încă foame după masă mai adaugă o porție de legume.
- Ca gustare, mizează pe fructe, lactate sau două pătrățele de ciocolată neagră.Cel mai indicat este să-ți asculți corpul și să te consulți cu medicul când ai nelămuriri. Nevoile pot varia în funcție de fiecare, cât și de stadiul sarcinii.