Ce medicamentele poţi lua în timpul sarcinii

Paracetamolul, aspirina, ibuprofenul sunt medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală. În timpul sarcinii este bine să ştii ce ai voie şi ce nu şi în ce perioade.

gravida-si-pastilele

–      Paracetamolul este prima alegere a femeii gravide. Acest medicament conţine substanţe permise de la începutul până la sfârşitul sarcinii, urmând indicaţile din prospect referitoare la cantitate, recomandate adulţilor.

–      Ibuprofenul este un antalgic care aparţine familiei antiinflamatoarelor nesteroidiene. În prima parte a sarcinii, chiar şi în primele cinci luni, prescrierea ibuprofenului este posibilă, dar punctual. Din a şasea lună este contraindicată.

–      Aspirina, care, ca şi ibuprofenul, face parte din familia antiinflamatoarelor nesteroidiene are o situaţie mai specială. Multe gravide primesc aspirină în doze mici, între 100 şi 200 mg pe zi, pentru patologii avute înainte de sarcină sau la cea precedentă. Pentru aceste femei, micile doze de aspirină trebuie continuate de-a lungul celor nouă luni de sarcină. Dacă însă sunt mai mari de 500 mg pe zi, ca şi ibuprofenul sunt, teoretic, contraindicate începând cu luna a şasea de sarcină.

În caz de constipaţie sau arsuri la stomac, există tratamente adaptate?

Da, există medicamente recomandate, indiferent de stadiul sarcinii, dar cu acordul medicului specialist, evitând automedicaţia.

Fiind gravidă poţi lua, fără grijă, medicamente vândute la liber?

Chiar dacă anumite medicamente se pot lua fără reţetă, nu înseamnă că nu au efecte nedorite pentru viitorul copil. Anumite molecule, cum ar fi ibuprofenul, pot determina apariţia unor probleme grave începând cu a şasea lună de sarcină. De aceea este indicat ca orice medicament să fie luat sub supraveghere medicală.

Este riscant să urmezi tratamente în timpul sarcinii?

Cel mai des, înainte de a rămâne însărcinate femeile care au nevoie de anumite tratamente merg la medic pentru sfaturi. Pentru cele care îşi descoperă sarcina şi au deja un tratament cronic, trebuie să se prezinte imediat la doctor pentru adaptarea tratamentului.

Chiar dacă unele formule de medicamente fac rău embrionului sau fătului, adesea ele trebuie menţinute, evident, sub supraveghere medicală adecvată. Nu trebuie supraevaluate riscurile malformaţiilor sau toxicităţii anumitor medicamente pentru făt, fiindcă acestea sunt limitate. Foarte puţine tratamente necesită întreruperea sarcinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *