Ce pot mânca atunci când alăptez?

foto: promama.ro

Una dintre cele mai frecvente întrebări ale proaspetelor mămici este mereu aceeaşi: CE POT MÂNCA ATUNCI CÂND ALĂPTEZ?
O întrebare de altfel firească, normală şi pe deplin îndreptăţită, mai ales dacă ne gândim la multitudinea de sfaturi care vin din toate părţile cu privire la acest subiect! Şi câte dintre noi nu au auzit atât de mulţi “binevoitori” dând sfaturi de genul:
- nu ai voie să mănânci un anumit aliment, pentru că îi provoacă bebeluşului colici;
- ai nevoie de un număr suplimentar de calorii atunci când alăptezi;
- bea mult lapte pentru a avea o producţie pe măsură. După ce am născut eu, o asistentă mi-a spus: “lapte bei, lapte dai, apă bei, apă dai”.
Şi din păcate, astfel de exemple pot continuă. Dar care dintre aceste sfaturi sunt adevărate? De unde să ştim ce este corect să mâncăm şi ce nu?
Ceea ce ne propunem, este să clarificăm aceste lucruri, NU să dăm reţete, NU să numărăm calorii. Vom încerca să ne axăm pe câteva principii simple, logice, naturale şi fireşti. Aminteşte-ţi că atât sarcina, cât şi alăptarea sunt stadii normale prin care trece corpul unei femei. El este pregătit să le facă faţă în mod natural, nu cu reguli impuse sau intervenţii medicale.
Iar orice mămică ce are întrebări sau nelămuriri, este bine să se adreseze unui consultant certificat în alăptare care îi va oferi sfaturi corecte privind alimentaţia pe perioada alăptării, şi nu prietenilor reali sau virtuali, nu bunicii, nu vecinei de la bloc.
Iată aşadar, câteva principii generale pe care este bine să le ai în vedere atunci când alăptezi:
- O mamă sănătoasă înseamnă un copil sănătos. Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când alăptezi şi când eşti gravidă. Dacă ai deja obiceiuri alimentare sănătoase, nici nu este cazul să faci schimbări majore.
- Ai grijă să mănânci ceea ce îţi place, în cantităţi normale, nu mai mari, echilibrat şi variat. Dieta mamei care alăptează, la fel ca şi cea a gravidei, trebuie să fie una echilibrată, bogată în proteine, lactate, fructe şi legume (proaspete şi/sau gătite), cereale şi mai săracă în grăsimi şi dulciuri concentrate. Asta nu înseamnă să nu consumi deloc alimente grase (poţi mânca unt, smântână, ulei de măsline, peşte gras) sau că nu îţi poţi satisface pofta de ciocolată. Este recomandat că pe durata unei zile să ai trei mese principale şi una-două gustări.
- O mamă care alăptează poate mânca aproape orice! Contrar unor credinţe, NU există alimente interzise, care să dăuneze copilului, dacă nu îţi fac ţie rău. Nu încerca să îţi restricţionezi prea mult alimentaţia, aşa cum ai auzit din poveştile care circulă din gură-în-gură. Vei ajunge să te întrebi: oare ce mai rămâne de mâncat pentru o mamă care alăptează?
Iată câteva sugestii în acest sens, de care e bine să ţii cont:
o Urmăreşte dacă există alimente consumate de tine la care copilul face colici. Acestea sunt cele care într-adevăr trebuie excluse din alimentaţia ta pentru o perioadă. Ţine seama însă, că de cele mai multe ori, alimentele care te balonează pe tine, îi provoacă şi bebeluşului gaze; din acesta categorie fac parte: fasolea, mazărea, conopida, varza, broccoli. Dacă de exemplu suspectezi că mâncând cartofi, bebeluşul are colici, fă o pauză de cartofi de câteva zile şi vezi ce se întâmplă. În zilele respective pe bebe îl mai doare burtica sau nu? După această pauză mănâncă din nou cartofi. Dacă se confirmă colica, atunci cartoful este cauza; dacă nu, înseamnă că durerea este de altă natură şi nu are sens să îl excluzi din alimentaţie.
o Mamele alergice trebuie să evite consumul de alimente alergizante (căpşuni, peste, ouă, lapte de vacă, nuci, arahide sau alte seminţe din această categorie, ciocolată). Atenţie la lapte. Este o sursă foarte bună de calciu, dar poate fi şi alergizant. În acest caz, înlocuieşte-l cu iaurt şi brânză, care sunt chiar mai bogate în calciu. Dacă dimpotrivă nu tolerezi sau nu îţi plac lactatele, poţi încerca alt gen de alimente: sardine (cu oase), cereale integrale, gălbenuş de ou sau legume bogate în calciu.
o Există totuşi şi alimente ce trebuie evitate în timpul alăptării. Care sunt acestea? Cu cât mai puţini aditivi alimentari, cu atât mai bine! Încearcă să te axezi pe mâncarea preparată în casă, din produse proaspete, mai degrabă decât pe mâncarea semipreparată. Încearcă să nu mănânci conserve, deoarece conţin mulţi conservanţi şi potenţiatori de gust. Alimentele proaspete sunt mai bune dacât cele îngheţate, iar cele congelate sunt mai bune dacat cele conservate.
o Atenţie la condimente! Acestea modifică gustul laptelui. Dacă observi că după ce ai mâncat un anumit condiment, bebeluşul refuză sânul, gândeşte-te să-l excluzi pentru o vreme.
- Dieta de slăbire NU se ţine în timpul alăptării! Pe toată această perioadă nu este permisă o dietă strictă pentru a reveni la greutatea de dinaintea sarcinii. Aceasta poate conduce la pierderea lactaţiei. Cel mai important este să ai o dietă echilibrată, fără excese. Încă din timpul sarcinii, corpul tău s-a pregătit şi pentru alăptare, iar aproximativ 3 kilograme le-ai depus pe tine sub formă de ţesut adipos suplimentar. Nu te aştepta să le şi pierzi peste noapte, pentru că nu se va întâmpla acest lucru. O parte din grăsimea astfel acumulată o va folosi organismul tău pentru a produce lapte în primele luni. Dar tot pentru a se forma laptele pentru bebeluş, se vor folosi şi rezervele tale de vitamine şi minerale, iar în cazul în care nu te hrăneşti aşa cum trebuie, corpul tău îţi va folosi rezervele şi vei începe să te simţi slăbită, epuizată. Acest lucru va duce, în timp, la scăderea producţiei de lapte.
- Nu sunt necesare suplimente nutritive! Acest lucru devine necesar numai atunci când alimentele pe care le consumi sunt sărace în vitamine şi minerale sau atunci când ai anumite carenţe. Vitaminele şi mineralele care lipsesc de obicei din dietă mamelor sunt vitamina B6, acidul folic, calciul, zincul şi magneziul. Dacă te vei lipsi de ele în mod constant, ţi se vor reduce depozitele deja acumulate, ceea ce poate afecta atât sănătatea ta, cât şi pe cea a bebeluşului. De exemplu, o mamă vegetariană trebuie să-şi suplimenteze dieta cu vitamina B12 sau, dacă se constată că ai un deficit de fier, probabil că ţi se va prescrie un supliment.
- Hidratarea este foarte importantă! Bea lichide suficiente, 2-3 litri/zi sau atât cât îţi este sete. În timpul alăptării apare senzaţia de sete şi cu siguranţă vei simţi nevoia să bei câte un pahar de lichid la fiecare supt. Poţi bea: apă, ceai, suc de fructe sau supă. Evită băuturile acidulate pentru că dioxidul de carbon trece în laptele matern şi îi poate provoca bebeluşului colici.
- Diminuează consumul de cafea. Dacă în timpul sarcinii obişnuiai să bei 1-2 ceşcuţe de cafea, acest lucru este permis şi în alăptare. Fără excese însă! O cantitate mare de cafea duce la scăderea lactaţiei şi poate agită bebeluşul.
- Trebuie evitat fumatul şi consumul de alcool. Cu cât bei mai mult alcool, cu atât mai mult va trece în lapte, deci la bebeluşul tău. Totuşi, ocazional, poţi bea puţin vin sau bere.
Aşadar, atunci când alăptezi, aminteşte-ţi că este important să mănânci suficient, variat şi să consumi alimente de calitate. Astfel te vei menţine sănătoasă şi în formă pentru copilul tău, dar vei reduce totodată şi oboseala şi stresul, inevitabile în această perioadă.
Să mănânci bine este o părticică din a fi o mamă bună!
Preşedinte ProMAMA
Consultant în ALĂPTARE Certificat Internaţional (IBCLC)
Educator Prenatal Certificat LAMAZE (LCCE)