Ce probleme ascund durerile de spate
Foto: southcountyspinecare.com

Durerea de spate este orice fel de durere sau disconfort care apare în partea din spate a trunchiului între pelvis şi gât. Este o problemă care apare foarte frecvent. Poate apărea ocazional sau poate fi cronică, adică să dureze mai mult de trei luni caz în care se impune un control la medic.

Opt din zece oameni au avut de-a face cu dureri de spate cel puţin o dată în viaţă. În funcţie de localizare şi intensitate, află dacă durerea de spate a apărut în urma unei mişcări bruşte sau e un simptom al unei afecţiuni mai grave.

Iată ce afecţiuni sau probleme pot ascunde:

Ai afecţiuni renale

Cum poţi şti dacă junghiurile pe care le resimţi în spate sunt sau nu cauzate de infecţii renale sau de eliminarea pietrelor? Dacă durerea e localizată chiar în zona rinichilor, deasupra şalelor, pe partea stângă sau dreaptă, iar zona e foarte sensibilă la atingere, atunci e vorba de o afecţiune renală. Când problema dispare, trece şi durerea.

Ce poţi să faci: în cazul pietrelor la rinichi, durerea de spate va trece odată cu eliminarea acestora, care se face de obicei de la sine, fără intervenţii. E important să consumi lichide multe, ca să uşurezi procesul. Poţi lua şi medicamente recomandate pentru dureri obişnuite (algocalmin, paracetamol). Infecţiile urinare dau şi ele dureri ascuţite, puternice, care dispar numai după urmarea tratamentului recomandat de medic.

Nu stai corect

Opt-nouă ore petrecute la birou, pe scaun, ridicarea unor obiecte grele, întoarcerile bruşte, statul într-o poziţie incomodă mai mult timp pot duce la apriţia durerilor de spate. De ce? Fiindcă muşchii spatelui fie se contractă prea mult pentru a absorbi şocurile, fie nu se contractă îndeajuns.

Ce poţi să faci: adoptă o poziţie comodă, cu umerii drepţi şi coloana întinsă. Încearcă să dormi mai mult pe spate, cu o pernă sub genunchi, pentru a atenua tensiunile din zona lombară. Când ridici ceva de jos, depărtează uşor picioarele, apleacă-te, îndoaie genunchii şi strânge fesele. Ţine obiectul respectiv cât mai aproape de corp. Aplică o pungă cu gheaţă pe zona dureroasă, fiindcă aceasta acţionează ca un calmant. Consultă un medic dacă durerea nu cedează după trei zile.

Hernie de disc

În cazul herniei de disc lombare, durerile sunt resimţite în zona lombară inferioară, fese, coapse şi pot iradia spre gambă şi chiar picior. Ele sunt continue şi se accentuează la tuse, râs, strănut. Hernia de disc e des întâlnită în rândul adulţilor tineri cu profesii active. Solicitările fizice intense sunt un factor de risc al herniei.

Ce poţi să faci: simptomele se ameliorează cu câteva zile de odihnă la pat, fizioterapie sau medicamente aniinflamatoare. Dintre acestea, este recomandat ibuprofenul, dacă nu ai anumite contraindicaţii. Poţi lua 200- 400 mg, fără să depăşeşti 3 grame/zi. Pe lângă ibuprofen, mai poţi folosi şi analgezice, cum ar fi ketoprofen, naproxen sau acetaminofen.

Afecţiunile ginecologice, posibile cauze

Durerile din partea de jos a spatelui, care apar cu câteva zile înainte de ciclu şi continuă în primele zile pot fi un semn al endometriozei. La femeile care au această afecţiune, ţesutul care căptuşeşte uterul creşte şi în afara acestuia, cauzând, printre altele, infertilitate.

Ce poţi să faci: o ameliorare pe termen scurt poţi obţine cu ajutorul medicamentelor obişnuite prescrise pentru durere (paracetamol, aspirină, ibuprofen). Pe termen lung, cele mai indicate sunt anticoncepţionalele, care reglează nivelul hormonilor din organism, atenuând simptomele dureroase din timpul ciclului.

Alte cauze structurale ce pot duce la dureri de spate:

• Spamele musculare;
• Osteoartrita care poate afecta porţiunea inferioară a spatelui. În unele cazuri artrita poate duce la stenoză spinală ;
• osteomielită (infecţie sau inflamaţie a oaselor de la nivelul spatelui);
• osteoporoza (boală osoasă metabolică) care creşte riscul de fractură vertebrală prin compresie;
• scolioză;
• boala Paget a oaselor;
• leziunea nervului sciatic datorită stenozei spinale sau a degenerescenţei discale;
• degenerarea spinală (degenerescenţa discală numită şi spondiloză);
• stenoza spinală (îngustarea canalului medular care duce la compresia măduvei spinării sau a nervilor);
• fractura spinală;
• spondilita (infecţia sau inflamaţia articulaţiilor de la nivelul coloanei vertebrale);
• entorse şi luxaţii datorate suprasolicitării sau traumatismelor – ridicarea repetată a greutăţilor mari sau mişcările bruşte pot produce întinderi musculare şi ligamentare. Fără o condiţie fizică bună, solicitarea constantă a spatelui poate determina spasme musculare dureroase.
Alte cauze: fibromialgia, boala inflamatorie pelvină, sindromul premenstrual, prolapsul uterin, obezitatea.
Afecţiuni serioase care pot duce la dureri de spate: anevrismul aortic, atacul de cord, litiaza renală sau alte afecţiuni renale (inclusiv infecţii sau tumori), mielomul multiplu, pancreatita sau cancerul pancreatic, cancerul de prostată, tumorile benigne sau maligne ale coloanei vertebrale.

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă

Durerea de spate este însoţită de simptome cum ar fi:
• slăbiciune progresivă şi amorţeala mâinilor sau a picioarelor;
• pierderea controlului urinar;
• durere abdominală;
• durere toracică;
• dificultăţi respiratorii;
• dureri la nivelul maxilarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *