foto: healthnewsline.ne

Ce riscuri apar la copii cu taţi bătrâni
foto: healthnewsline.ne

Tendinţa în ultimii ani este de a face copii la vârste din ce în ce mai înaintate.
Cel mai adesea, bărbaţii sunt cei care amână momentul de a deveni părinţi şi aşteaptă de multe ori până după vârstă de 40 de ani.

Este de bine, sau este de rău acest lucru? Specialiştii au început să îşi pună diverse întrebări în acest sens.

Conform unui studiu realizat de revista de specialitate Proceedings of the Naţional Academy of Sciences şi citat de BBC News, speranţa de viaţă a unui copil este cu atât mai mare cu cât, la naşterea lui, vârstele tatălui este mai înaintată.

Aşadar cu cât tatăl este mai bătrân atunci când concepe un copil, cu atât copilul are şanse să trăiască mai mult!

Cum este posibil acest lucru? Ei bine se pare că odată cu înaintarea în vârstă a bărbatului şi structura cromozomilor se modifică, dezvoltând un cod AND ce se transmite fătului. Cercetătorii au ajuns la conlcuzia că pe măsură ce formaţiunile de la capătul cromozomilor, telomerii, sunt mai lungi, cu atât celelalte structuri din cromozomi sunt mai bine protejate, asigurând astfel sănătatea celulară. Practic, lungimea telomerilor indică speranţa de viaţă. Aşadar, amânarea paternităţii ar putea fi benefică pentru copii deoarece telomerii se lungesc şi prelungesc viaţă acestora.

Pe de altă parte, mai există şi alte studii, unul efectuat în Israel, altul în SUA, iar concluzia în ambele cazuri este similară: copii ai căror tati au vârste înaintate prezintă riscuri mai mari de a suferi din cauza unor tulburări psihiatrice precum autism, deficit de atenţie, tulburare bipolară, schizofrenie, tentative de suicid şi dependenţă de droguri, dar probleme în procesul de învăţare,

Studiile s-au efectuat pe perioade lungi de timp, supunând cercetării diverse categorii de indivizi, având ocupaţii diferite, studii diferite, vârste diferite.

Rezultatul se îndreaptă însă către un singur răspuns: taţii trecuţi de 40 de ani au şanse mult mai mari să procreeze copii cu probleme de autism sau alte dereglări psihice. Motivul: mecanisme genetice îmbătrânesc o dată cu vârstă, ceea ce conduce la mutaţii spontane în celulele producătoare de spermă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *