Sunt anumite lucruri pe care e bine să nu le spui copilului tău când este mic, dacă vrei să aibă încredere în el şi să capete o bază bună de comunicare cu ceilalţi. Iată cum poţi evita utilizarea unor expresii şi atitudini nepotrivite, chiar dacă ele se bazează pe intenţii pozitive.

conflict-mama-copil

–      Nu îl împiedica să plângă. A nega emoţia evidentă înseamnă că nu stimezi maniera lui de a se exprima şi poţi crea un conflict intern copilului tău prin lipsa de acceptare a lui însuşi. Dimpotrivă, susţinerea şi empatia îl vor ajuta.

–      Nu îl compara. Este absolut normal să căutăm mereu o referinţă pentru a ne evalua reuşitele copiilor. Dar fiecare copil are ritmul lui propriu de a învăţa şi a-l compara cu alţii îi poate face mai mult rău, fiindcă îi poţi zdruncina încrederea în sine. Mai mult, poate crede că îl apreciezi pentru ce face şi nu pentru ce este.

–      Nu îl complimenta prea mult. Nu este rău să apreciezi ce face, dar nu exagera! Adică, nu aprecia lucruri mărunte făcute fără efort şi expresii gen: “ Eşti perfect”, “Eşti genial”.

–      Nu îi pune etichete.Dacă are o anume calitate sau un defect, nu îl eticheta. Nu îi spune că e nepriceput sau că nu are talent. Nu exagera greşelile şi remarcă toate calităţile sale punctual.

–      Vei înţelege când vei fi mare.Este o exprimare care arată că adulţii ştiu totul, iar cei mici sunt ignoranţi. De fapt, însă, această atitudine ascunde comoditatea părinţilor de a explica copiiilor, pe limba lor, un anume lucru. Este o atitudine care poate frâna setea lor de curiozitate şi a-i împiedica să mai pună întrebări pe viitor.

–      Grăbeşte-te! Aici este important şi tonul pe care o spui. Presiunea nu este motivantă pentru ei. Mai bine explică-i calm timpul de care dispui pentru tot ce ai de făcut, pentru a înţelege că e important să vă încadraţi într-un anume interval, spre binele tuturor.

–      Nu te iubesc! Chiar dacă vrei doar să-i atragi atenţia că a greşit, expresii de genul „ M-am săturat de tine”, „Nu te mai iubesc”, trebuie evitate. Sunt expresii tip şantaj care nu au ce căuta într-o relaţie părinte/copil. Îi iubim şi îi vom iubi pe copiii noştri, indiferent de ce vor face, în mod necondiţionat.

–      Nu sunt o mamă bună/tată bun. Aceste cuvinte nu numai că fragilizează autostima părintelui, dar îi ştirbeşte şi din autoritate şi atrage după sine o pierdere a încrederii pe care i-o acordă copilul. Poate dezvolta şi un sentiment de culpabilitate la copil.

–      Nu critica pe cineva în faţa lui. A vorbi de rău pe cineva este un lucru care nu se face în faţa copiiilor, nici în spate, pentru binele tuturor. Mai ales dacă este vorba de un membru al familiei: mamă, tată, mătuşă, văr etc. Nu ai dreptul să judeci pe nimeni, mai ales în faţa copilului, fiindcă pentru el tu eşti un model de urmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *