Mișcarea va ameliora capacitatea fizică a celui mic. Sporturile de echipă îl vor ajuta să se integreze mai repede în societate. Indiferent că face sport de plăcere sau de performanță această activitate trebuie să fie plăcută și dorită de cel mic.

sportul-potrivit

Alegerea activității sportive se face în funcție de natura și gustul copilului. Un copil timid poate alege karatele pentru a învăța să se apere. Unul care iubește natura va alege înotul, echitația, ciclismul, schiul de fond sau canoe. Cel care are dorința de a se depăși va încerca atletismul. Alții preferă activitățile care îi ajută să se descarce: judo, surful sau planșa. Cei mai mulți aleg sporturile de echipă: fotbalul, baschetul, voleiul sau handbalul, datorită ambianței, spiritului de solidaritate sau dorinței de a câștiga.

 

Când e bine să înceapă?

Care este vârsta ideală pentru a practica un sport? Unele activități pot fi începute foarte devreme: bebelușii înotători sunt cel mai bun exemplu. Cu toate acestea, sub vârsta de 5 ani nu este vorba cu adevărat de praticarea unui sport. Abia de la 6 sau 7 ani un copil are capacitatea fizică necesară. Între 7 și 13 ani capacitatea de a învăța este excelentă: memoria funcționează foarte bine, suplețea, simțul echilibrului sunt în plină expansiune. Pe de altă parte, capacitatea de anduranță (rezistență la efortul fizic) nu este la fel de dezvoltată ca cea a adulților.

S-a constatat că tinerii între 7 și 11 ani au o mare capacitate de coordonare motrice. Către 9-10 ani, este foarte preocupat de rezultatele activității sale fizice și descoperă cât de mult îl poate valorize sportul. În această perioadă îi canalizează emoțile, dominarea, opoziția, agresivitaea. Dar abia de la 11 ani are capacitatea de a-și proiecta în viitor obiectivele pe care vrea să le atingă. Trebuie așteptată adolescența pentru ca procesul de maturizare să se accelereze cu adevărat. Acum se va instaura echilibrul psihic, personalitatea se va contura și integrarea socială se va stabiliza. Acum efortul susținut va deveni eficient. În multe domenii sportive această perioadă reprezintă apogeul. Fetele se dezvoltă mai repede decât băieții, ceea ce explică anumite performanțe pe care acestea le au de tinere, la nivel mondial. Cum ar fi Martina Hingis, campionă la 16 ani, Surya Bonaly, la 15 ani, Nadia Comăneci la 14 ani etc.

 

Unde să facă sport?

Parcul este cel mai aproape, strada, terenurile, școala dar cluburile și asociațiile sportive sunt cele mai potrivite locuri. Aici vor beneficia de susținere și ajutor specializat. Acum găsești o mulțime de cluburi unde îi poți face un abonament copilului tău.

Este suficient să meargă de 3-4 ori pe săptămână în timpul liber.

Nu uita ca înainte să îi faci un control la medicul de familie, pentru a preveni accidente posibile și pentru vedea dacă este apt.

 

Câteva reguli ca să fie în formă

–         Să se hrănească în perioda efortului cu carbohidrați, să bea apă, să doarmă suficient, să nu se obosească peste măsură, să se antreneze progresiv și în mod regulat.

–         Să evite substanțele nocive: alcool, produse dopante.

–         Să asculte de sfaturile educatorilor și antrenorilor sportivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *