Ce sport să faci în sarcină pentru a te menţine în formă maximă

De la cea mai sportivă mămică a noastră, Alexandra Manolache, instructor de Kangoo Jumps (dealtfel cel mai tare instructor de Kangoo Jumps 🙂 care m-a ajutat şi pe mine să revin la forma dinainte de naştere), avem câteva sfaturi extrem de interesante şi utile despre cum este bine să practicăm sportul în timpul sarcinii. Alexandra este o proaspătă mămică a unei fetiţe de numai o lună şi ce credeţi, la puţin peste o lună de la naştere, artăta BETON!

Ce sport să faci în sarcină pentru a te menţine în formă maximă

Iată ce ne sfătuieşte Mămica Sportivă Alexandra:

Multe fete mă întreabă ce sport e benefic în timpul sarcinii, pentru a nu lua foarte mult în greutate. Aş spune că cel mai bun sport în sarcină este cel făcut ÎNAINTE. De ce? Pentru că o femeie care face sport în mod constant, este normoponderala şi sănătoasă va duce foarte uşor sarcina, nu va lua kilograme multe în plus şi îşi va reveni foarte repede. Să nu mai vorbim de imunitatea crescută care îi asigură un risc mic de răceli şi alte boli. Când vorbesc de imunitate, în general folosesc 3 cuvinte: eat, train, sleep. Mâncarea trebuie să fie suficientă (şi nici mai multă de cât avem nevoie), să fie variată şi de calitate. Antrenamentul trebuie să fie regulat (cam 3-4 ore/săptămâna), combinat- cardio şi tonifiere, iar cele 7-8 ore de somn pe noapte trebuie să fie respectate cu sfinţenie. În somn, corpul se recuperează după efort şi stress şi se pregăteşte pentru ziua următoare, deci în niciun caz nu trebuie ratat.

Dacă înainte de sarcină nu ai fost vreo sportivă, nu e cazul acum să-ţi doreşti să fii Nadia Comăneci. Aşteaptă până după venirea lui bebe. Asta nu înseamnă însă că trebuie să stai doar în pat.

Sportul în timpul sarcinii ar trebui să aibă ca scop menţinerea unei stări de bune de sănătate, unui tonus bun, eliberarea stresului şi dezvoltarea armonioasă a fătului. Pentru că atunci când suntem însărcinate, principala noastră grijă este bebele care creşte în burtică şi mai puţine kilogramele inevitabile pe care le luăm văzând cu ochii.

În primul rând, ORICE tip de activitate fizică se va face cu acordul medicului care urmăreşte sarcina. În general, medicul este de acord şi chiar încurajează graviduta să facă sport, atâta timp cât nu este vorba de o sarcină cu risc. Sarcina cu risc este considerată acea sarcină care apare la o mamă care a pierdut cel puţin o sarcină în trecut, care are complicaţii sau suferă de anumite afecţiuni, incompatibile cu efortul fizic.

În primul trimestru de sarcină, atunci când aceasta este în curs de „fixare”, personal consider că ar trebui să reducem considerabil efortul, să ne limităm la plimbări, înot, dans. Începând cu trimestrul al doilea (săptămânile 13-14), putem face mişcare, însă trebuie să ţinem cont de mai multe aspecte:

  1. Nu trebuie să facem performanţă, aşa că nu depăşim limitele. Dacă simţim că e prea mult, ne oprim, iar dată viitoare încercăm să o lăsăm mai moale.
  2. Respiraţia: nu trebuie să ajungem să gâfâim. Oxigenarea fătului depinde de noi. În momentul în care gâfâim, înseamnă că respirăm superficial, iar oxigenarea este defectuoasă.
  3. Ritmul cardiac sau numărul de bătăi pe minut ale inimii noastre: în timpul efortului intens, ajungem la un număr maximal. Acesta se calculează scăzând vârstă noastră din 220. Eu am 30 de ani, iar ritmul meu cardiac nu ar trebui să depăşească 190 de bătăi pe minut. Însă fătul are propriul ritm cardiac care este cuprins între 120 (în timpul somnului sau în repaos) şi 160 (atunci când bebe se mişcă în burtică). Aşa că gravida nu va depăşi niciodată ritmul maximal al fătului. Asta înseamnă că efortul trebuie să fie moderat.
  4. Temperatura corporală: supraîncălzirea gravidei poate afecta fătul, de aceea sauna, solarul sau expunerea la soare nu sunt indicate. Creşterea temperaturii corporale apare şi în timpul efortului- atunci când ardem calorii, producem căldură, iar transpiraţia apare ca mod de termoreglare. Ne dăm seama că ne-am încălzit prea tare dacă transpiram mult, aşa că încercăm să evităm.
  5. Ligamentele se slăbesc în timpul sarcinii: aşa că încercăm să controlăm bine mişcările, să nu ne lăsăm duse de val şi să nu facem mişcări bruşte sau prea ample.

Odată ce am înţeles criteriile de mai sus, putem să ne gândim cam ce am putea face:

– aerobic sau dans aerobic uşor

– înot

– stretching

– exerciţii de tonifiere (maxim două serii de repetări pe fiecare grupă majoră de muşchi şi cu pauze mai lungi între ele, că nu ne grăbeşte nimeni :))

– dans

– pilates

– yoga

Ce sport să faci în sarcină pentru a te menţine în formă maximă

Dacă hotărâţi să faceţi mişcare acasă, asiguraţi-vă că v-aţi informat bine de tot despre ce ar trebui să faceţi. Dacă doriţi să mergeţi la o sală şi să participaţi la antrenamente de grup, alegeţi programele pentru gravide sau informaţi instructorul/antrenorul despre sarcină. Acesta vă poate supraveghea şi vă poate corecta. Sfatul meu este să mergeţi la o sală şi să faceţi efortul sub supraveghere.

Sper că informaţiile de mai sus să vă fie de folos!

Sarcina uşoară şi bebe sănătos şi frumos vă doresc!

Mămica Sportivă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *