Ce tip de cereale îi dăm lui bebe?

Esenţiale în alimentaţia celui mic, cerealele pot fi preparate sub o mulţime de forme, atât ca fel principal cât şi ca desert. Se pot combina cu orice alt aliment. Se gătesc în apă sau preferabil la abur, ca să nu se lipească şi să-şi conserve mai bine calităţile nutriţionale şi savoarea. Este bine să nu lipsească din alimentaţia copilului de la 6-7 luni în sus.

cereale-bebe

Introducerea cerealelor în alimentația diversificată e bine să se facă treptat, începând cu cele mai blânde pentru stomac, care conţin mai puţin gluten.

cereale

Orezul este o alternativă foarte bună pentru bebelușii care suferă de intoleranță la gluten, fiindcă nu conţine această substanţă. Este un aliment cu ajutorul căruia se pot prepara mese consistente pentru cei mici, în primele luni ale procesului de diversificare. Cel mai bine este să fie dat începând cu 6 luni, sub formă de făină de orez. E preferabil cel nedecorticat, fiind mai bogat în nutrienţi.

Orzul- bunica cerealelor. Uşor dulceag, este una dintre cele mai vechi cereale, puţin exigentă cu condiţiile climatice, care creşte peste tot în lume. Este bogat în proteine şi minerale şi poate fi dat celor mici şi combinat cu alte cereale, chiar de la 6 luni. Se poate da fiert în tocăniţe, supe sau pilaf.

Grâul spelta este mult mai bun decât cel clasic, fiind mai uşor de digerat.Se recomandă după vârsta de 7 luni. În jurul vârstei de 7 luni se pot prepara mâncăruri din grâu spelta. E bine să te consulţi cu medicul pediatru înainte de a introduce grâul în alimentația diversificată. Acest tip de grâu, deşi conţine gluten, este tolerat şi de către cei care au intoleranţă. Poate fi dat în locul orezului, alături de peşte sau carne. Are un gust de nucă şi este mult mai bogat în proteine.

Ovăzul este bogat în fosfor, potasiu, calciu, fier şi zinc şi se poate adăuga piureurilor de fructe, având avantajul că ţine de foame. Se poate da celor mici de la 8 luni.

Couscousul este bun de încercat sub formă de desert, începând de la 9 luni. Este o cereală bună atât pentru adulţi (boabe medii)cât şi pentru cei mici (boabe fine). Este vândut de obicei prefiert şi se pregăteşte rapid şi uşor, combinat cu legume sau carne, ca fel principal sau sub formă de budinci, ca desert.

Hrişca nu va fi apreciată chiar de toţi copiii. Se poate consuma fiartă sau prăjită. Se foloseşte la un anumit tip de clătite, începînd cu vârsta de 9 luni.

Grâul bulgur este o cereală digestă, consumată în general de cei care preferă alimentaţia dietetică, sau de către cei care consumă reţeta de taboulé libaneză. De consumat pentru bebe de la 12 luni.

Quinoa– orezul incaşilor. Aceste boabe minuscule îşi măresc volumul de 4 ori prin înmuiere în apă fierbinte. Se serveşte caldă, alături de legume sau peşte, sau rece, în salate. Conţine mai multe proteine decât orice altă cereală şi fibre care facilitează tranzitul intestinal al celor mici. Este bine ca după fierbere să fie strecurată.

Mălaiul se poate utiliza la diverse preparate (clătite, tortillas) sau mămăligă. Este singura cereală care conţine vitamina A, care este bună pentru creştere. Conţine şi fibre. Se poate da de la 9 sau 12 luni, în funcţie de modalitatea de preparare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *