Ce transformări au loc în timpul unei sarcini

foto: castliphotography.files.wordpress.com

Ce transformări au loc în timpul unei sarcini
foto: castliphotography.files.wordpress.com

În timpul celor 9 luni de sarcină, organismul tău suferă o serie de transformări care probabil te vor uimi. Dar aceste tarnsformari sunt absolut normale şi sunt un răspuns pozitiv al organismului de adaptare şi pregătire la ceea ce se întâmplă şi ce urmează să se întâmple.

Mărirea sânilor ce se pregătesc pentru alăptare, mărirea abdomenului pentru a putea purta sarcina, mărirea coapselor şi a şoldurilor pentru a putea susţine greutatea acumulată în zona abdomenului sunt printre cele mai cunoscute modificări fizice, care anunţă pregătirea pentru sarcină.

Aşadar, dacă ai aflat că vei deveni mămică, nu te gândi că mai ai de aşteptat 9 luni o pentru a te obişnui cu transformările din viaţa ta, ci transformările se vor simţi încă din acel moment. Modificările organismului vor începe imediat, şi le vei simţi încă din primele luni de sarcină.

Efectele vor fi vizibile imediat: părul va fi mai strălucitor şi mai bogat, tenul mai frumos şi mai curat, starea generală, în ciuda greţurilor, va fi una excelentă.

Vei da dovadă de o sensibilitate excesivă, vei plânge mult mai uşor decât de obicei, dar şi bucuriile le vei trăi mult mai intens.

Simţul olfactiv va fi mult mai ascuţit. Greu vei suporta lângă tine persoane care poartă parfumuri tari sau dulci, ori after-shave-uri cu miros intens.

Pe lângă simţul mirosului şi simţul gustului devine foarte ascuţit. Se pare că aceste modificări au loc pentru ca viitoarea mamă să evite consumul de diverse substanţe ce ar putea fi toxice pentru bebeluş.

Aşadar, natura nu conteneşte să ne uimească!

Pe perioada celor 9 luni se pare că organismul femeii se modifică şi prin faptul că inima creşte în dimensiuni. Pompând mai mult sânge, cu până la 50% mai mult decât în mod normal, inima, un muşchi care lucrează la capacitate mărită, se va dezvoltă mai mult. După sarcina, când activitatea ei revine la normal, îşi recăpăta dimensiunile iniţiale.

O altă modificare bizară este mărirea labei piciorului. Nu este vorba numai de retenţia de apă din timpul sarcinii, specifică multor gravide. Ligamentele chiar se întind şi talpa se măreşte pentru a echilibra greutatea suplimnetara. Din pacatea, această modificare este permanentă şi poate însemna schimbarea pantofilor, întrucât modificarea poate fi în jur de jumătate de număr.

Perioada de sarcină trebuie privită că o etapă de adaptare la ceea ce va urma, este o perioadă extrem de frumoasă în viaţa unei femei, cu adevărat unică. Nu trebuie să tratezi sarcina ca pe o perioadă de boală şi de restricţii. Ci numai ca pe o perioadă în care trebuie să fii mai atentă şi mai precaută cu tine, dar în care te poţi bucura intens de tot ceea ce îţi oferă această etapă de trăiri şi emoţii intense.

Există şi câteva restricţii pentru gravidute:

–              Sauna

–              Sporturile dure şi sportul extrem

–              Radiografiile

–              Căţărările pe munţi şi traseele montane

–              Consumul de alcool, tutun, cofeină

–              Stresul

–              Ridicarea greutăţilor

În schimb te poţi bucura de plimbări lungi, de beneficiile înotului, de ore de pilates sau yoga şi exerciţii uşoare, de un stil de viaţă şi un regim alimentar cât mai sănătos, pe care să îl păstrezi şi după ce vei naşte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *