Ceaiul, o băutură de folos

Deşi pare o băutură banală, ceaiul este sănătos şi are multe alte utilizări, atât pentru casă cât şi pentru frumuseţe. Iată câteva din secretele acestei vechi băuturi.

Ceaiul-o-băutură-de-folosCum faci un ceai bun? De fapt, ceai este denumirea unei plante din care se obţin infuzii sau decocturi. Dar, termenul de ceai a devenit sinonim cu băutura preparată din această plantă.

Respectă următoarele reguli dacă vrei să obţii ceaiul perfect. Nu îţi vom expune adevăratele ritualuri de preparare a ceaiului, ca în Japonia, dar te vom ajuta să deguşti această băutură parfumată şi reconfortantă, profitând de toate calităţile ei.

  1. Încălzeşte ceainicul cu apă fiartă. Apoi pune frunzele de ceai şi acoperă cu capacul. Ceaiul se va umfla de la vaporii apei şi îşi va dezvolta întreaga sa aromă.
  2. Nu folosi apă clocotită, ci doar fierbinte. Dacă apa de la robinet este foarte calcaroasă, pune apă plată. Deci, adaugă peste frunzele din ceainic apa fierbinte.
  3. Utilizează un ceainic vechi, va da un gust mai bun ceaiului…
  4. Pentru a-i spori aroma, ca şi la cafea, adaugă un vârf de cuţit de sare pe frunzele de ceai înainte de a vărsa apa peste ele. Contrar celor ce se spun, ceaiul este mai tare în cele câteva secunde care urmează infuziei, apoi îşi pierde funcţiile excitante.

 

Ceai parfumat

Există în prezent o multitudine de ceaiuri aromatizate care nu prea au de a face cu adevăratele mărci de ceaiuri, renumite deja, precum Ceylan, Earl-Grey, Darjeeling etc. Dar dacă îţi plac variantele parfumate poţi pune în ceaiul tău obişnuit coajă de portocală uscată sau lămâie, un baton de vanilie tăiat în bucăţi mici etc.

 

Ceai original

Dacă eşti obosită, pregăteşte un ceai în stil indian. Înlocuieşte apa cu lapte clocotit şi aromatizează-ţi ceaiul adăugând câteva seminţe de cardamon (nu mai mult de 3), un vârf de cuţit de scorţişoară pudră, puţin ghimbir şi cuişoare măcinate. Pune zahăr din belşug. Este o băutură reconfortantă, bună pentru zilele friguroase sau dacă eşti foarte obosită.

Cum întreţii ceainicul

Dacă ai lăsat frunze de ceai în ceainic, vor mucegăi şi vor da un miros urât ceainicului. De aceea trebuie să-l speli cu multă atenţie şi să îl freci cu lămâie. Astfel va dispărea mirosul (lasă ceainicul deschis în aer liber câteva ore). În mod obişnuit ceainicul se clăteşte, dar nu se curăţă profund pentru a se granula.

 

Cum scoţi petele de ceai

De pe ţesături naturale. Freacă zona pătată cu puţin suc de lămâie sau cu un amestec de apă oxigenată (6 părţi apă la o parte apă oxigenată).

De pe ţesături sintetice. Cu un amestec de alcool 90% şi oţet alb în părţi egale.

 

Pentru frumuseţe

Împotriva pungilor de sub ochi. Dacă teina conţinută în ceai este cunoscută pentru efectul ei stimulant, taninul, graţie acţiunii lui decongestive, te ajută să scapi de pungile de sub ochi şi să capeţi o privire strălucitoare.

 

Ce conţine 100 g de ceai uscat:

  • 300 mg de vitamina C
  • 100 mg de vitamina E
  • 11 mg de vitamina B
  • 15 mg de betacaroten
  • 35% polifenoli
  • 1% clorofilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *