O ţară mică, fără ieşire la mare, dar care are multe alte lucruri de oferit. O ţară a cascadelor, a bisericilor, a bogăţiilor arhitecturale, Cehia poate oferi foarte multe datorită istoriei bogate şi variate, datorită oamenilor primitori şi tradiţiilor adunate din toate colţurile lumii, aristocraţi, artişti, arhitecţi germani, francezi, evrei care au construit şi decorat sute de castele şi biserici, ce păstrează şi astăzi colecţii şi valori deosebite, oraşe medievale, peisaje de o frumuseţe şi o bogăţie aparte, cu dealuri, munţi şi câmpii întinse, lacuri şi păduri dese, izvoare termale şi staţiuni curative.

Datorită faptului că statul nu a fost foarte mult afectat de cel de-al doilea Război Mondial, multe dintre oraşele şi satele lui au rămas intacte, fiind adevărate minunăţii arhitectonice medievale, baroce, dar şi moderne. „Ţara celor 100 de castele” deţine de la fortăreţe întunecate până la luxoasele şi rafinatele palate ale aristocraţilor, toate putând fi vizitate de turişti. Aceste castele sunt comoara cea mai de preţ a Cehiei, ce a făcut-o cunoscută la nivel mondial.

Capitala este Praga iar cele mai importante oraşe sunt: Brno, Ostrava, Karlovy Vary, Pardubice, Olomouc.

 

Oraşe şi obiective în Cehia

Praga – este cunoscută pentru frumuseţea arhitecturii vechi şi a monumentelor ce ocupă o suprafaţă considerabilă din oraş. Din 1992 centrul istoric al oraşului a fost inclus pe lista de Patrimoniu UNESCO. Oraşul este şi un important centru cultural european, fiind gazdă a numeroase evenimente culturale europene şi internaţionale. Printre locurile de mare interes turistic în Praga se numără: Mala Strana, Muzeul Franz Kafka, Piaţa Wenceslas, Muzeul Naţional, Stare Mesto (oraşul vechi), Piaţa Oraşului Vechi, Podul Carol, Nove Mesto (Oraşul Nou), Piaţa Wenceslas, Castelul Praga şi Catedrala Sfântul Vit, Vechiul cartier evreiesc – Josefov, Vinohrady, Castelul Vysehrad, Petrinska rozhledna (o copie la scara 1:5 a Turnului Eiffel), Turnul de televiziune Zizkov, Ceasul Astronomic.

Praga
Foto: tohota.com

Brno al doilea oraş ca mărime din Cehia, este un important centru cultural şi politic al regiunii Moravia de sud; este centrul Provinciei Moravia – fostă regiune istorică a Coroanei Cehe. Brno aflat la o răspântie a unor vechi căi comerciale ce au unit civilizaţiile din nordul şi sudul Europei fiinţează ca oraş încă din 1243. Datorită abundenţei sale în clădiri şi monumente istorice, a trecutului şi prezentului său cultural, Brno a devenit un atractiv centru turistic iar unul dintre edificiile sale – Villa Tugendhat este inclusă în Lista Patrimoniului UNESCO din 2001.

Brno
Foto: en.wikipedia.org

Plzen oraşul situat în vestul Boemiei este al patrulea din Republica Cehă dar ceea ce i-a adus renumele în întreaga lume este berea Pilsner. Cei aflaţi în căutarea unor capodopere arhitectonice vor admira cu siguranţă catedrala Sf. Bartolomeu, Marea Sinagoga şi clădirea Primăriei, construită în stil renascentist. Oraşul e un important centru economic al ţări şi, evident, include berării de renume, precum Pilsner Urquell dar şi cunoscuta universitate a Boemiei de Vest, cel mai important pol studenţesc al Cehiei pe zona de drept.

plzen
Foto: wallpaperswide.com

Litomysl La sfârşitul secolului al XVI lea a fost ridicată cea mai importantă clădire din oraş, un castel în stil renascentist, în care avea să se nască celebrul compozitor ceh Bedrich Smetana. Un alt obiectiv important al oraşului este Portmoneum, cândva gazdă a iubitorului de artă Josef Portmon, şi totodată tribut adus artei grafice.

Litomysl
Foto: commons.wikimedia.org

Kutna Hora fondat în 1142, oraşul se găseşte în regiunea Boemia Centrală la est de Praga. Fostei localităţi miniere i se datorează dezvoltarea exploatărilor argintifere aflate în preajmă, stilului arhitectural al Evului Mediu şi perioadei Habsburgice care şi-a pus amprenta asupra construcţiilor sale perfect conservate. Biserica Mănăstirii Sedlec şi centrul vechi istoric sunt înscrise pe Lista Patrimoniului UNESCO.

Kutna Hora
Foto: getintravel.com

Cartierul Evreiesc o parte importantă a oraşului vechi, denumit încă din secolul al XVI-lea şi Ghettoul Pragăi, deoarece în secolul al XVII-lea, aceasta a devenit metropola evreilor din Europa Centrală. Monumentele istorice şi clădirile cele mai impresionante ale Ghetto-ului au rămas până în zilele noastre, în oraşul evreiesc regăsindu-se una din cele mai vechi sinagogi din Europa, ce datează din secolul al XIII-lea. Cartierul găzduieşte un muzeu celebru, ce include cea mai mare colecţie de manuscrise evreieşti (Talmudul, Torah), o colecţie de candelabre din argint şi o librărie cu literatură iudaică.

Cartierul Evreiesc
Foto: briefhiatus.wordpress.com

Piaţa Wenceslas (obiectiv inclus în Lista Patrimoniului Universal UNESCO), unde se găsesc obiecte din cristal de Boemia lucrate manual, antichităţi, feţe de masă şi păpuşi împletite, şaluri lucrate de mână, minunate cadouri pentru cei de acasă. Zona este celebră şi pentru viaţa de noapte intensă.

Piaţa Wenceslas
Foto: en.wikipedia.org

Sazka Arena numită şi O2 Arena este sala polivalentă a capitalei cehe; a fost construită în anul 2004 pentru a găzdui competiţii sportive, dar şi concerte şi spectacole ale unor artişti celebri ca Madonna, Celine Dion, Tina Turner, Pavarotti, Phil Collins, Eros Ramazzotti, Backstreet Boys, Tiesto şi alţii.

Sazka Arena
Foto: prague.eu

Castelul Karlstejn ridicat în secolul al XIV –lea în stil gotic, acest castel a fost reşedinţa împăratului roman Carolus al IV-lea. De-a lungul vremii, castelul a servit ca fortăreaţă de război, trezorerie şi reşedinţă regală. Este construit pe trei nivele, fiecare având o importanţă diferită. De la cel mai de jos, acestea sunt denumite Palatul Imperial, Turnul Marian şi Marele Turn. Cavalerii şi împăraţii populau Palatul Imperial, Turnul Marian era rezervat împărăteselor iar Marele Turn era rezervat lui… Dumnezeu, în interior fiind construită o capelă.

Castelul Karlstejn
Foto: ekskursii-pragi.com

Castelul Praga a fost construit în secolul al IX-lea şi este folosit ca reşedinţă oficială. Vechiul palat regal a fost casa regilor din Bohemia între secolul al XII -lea şi secolul al XVII -lea. Vizitatorii sunt invitaţi să admire apartamentele Regale şi salonul Vladislav, unde aveau loc turniruri între cavaleri, regii erau încoronaţi sau preşedinţii îşi depuneau jurământul de investire. Lângă biserica Sfântul George se află mănăstirea, care găzduieşte remarcabila colecţie de artă bohemiana a Galeriei Naţionale. În spatele Galeriei se află pitoreasca alee Golden Lane, un drum pe marginile căruia se află casele de odinioară ale negustorilor din secolul al XVI-lea.

Castelul Praga
Foto: wowamazing.com

O altă atracţie importantă în Cehia sunt numeroasele staţiuni balneoclimaterice, recunoscute la nivel mondial, ce deţin ape termale, radioactive, carbogazoase, nămol terapeutic, benefice pentru sănătate. Acestea sunt situate pe teritoriul întregii ţări, în Boemia Centrală (Podebrady, Bilina, Msene, Sadska, Tovsen), în Boemia Sudica (Trebon, Vrazu), în Boemia Occidentală, renumita staţiune „Băile lui Carol”, care are 12 izvoare, ape termale de 40-72° Celsius, în Boemia de Nord (Dubi, Libverda – ape termale, radioactive, carbogazoase).

Karlovy Vary este una dintre cele mai cunoscute staţiuni din lume, vizitată de-a lungul timpului de foarte multe figuri celebre, precum Regele Carol al IV-lea, Goethe, Bach, Beethoven, Chopin, Pagganini etc. Este cea mai mare şi mai renumită staţiune balneară din Boemia, cu 14 izvoare termale şi sulfuroase, dar şi cu o arhitectură impresionantă.

Karlovy Vary
Foto: chrystal-clear.com

 

Curiozităţi despre Cehia

  • Universitatea Carol din Praga, fondată în 1348, este cea mai veche universitate din Europa de Est.
  • Centrul oraşului Praga a fost desemnat de UNESCO Patrimoniu Mondial.
  • Castelul din Praga, a cărui construcţie a început în secolul al IX-lea, este înscris în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare castel din lume.
  • În centrul Pragăi, U Fleku si U Tomase sunt cele mai vechi berării existente încă de prin Evul Mediu.
  • Praga este capitala bijuteriilor de chihlimbar, a cristalurilor şi a cupolelor de aur.
  • Cea mai înaltă statuie ecvestră din lume este monumentul Zizkov din Praga.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *